09/07/2014
Λιανεμπόριο: Πωλητήρια μπαίνουν σε μικρές αλυσίδες

 

«Έχουν γίνει κάποια βήματα, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση στον κλάδο. Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος και θα δούμε και άλλες αλλαγές το επόμενο διάστημα». Η φράση αυτή ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και είναι ενδεικτική της κινητικότητας αλλά και των διεργασιών που κυοφορούνται στο «μέτωπο» των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων σούπερ μάρκετ, με τζίρο που κυμαίνεται από 30 εκατ. ευρώ μέχρι 150 εκατ. ευρώ, είναι προς πώληση, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. «Η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης, αλλά και ο πόλεμος τιμών από τους μεγάλους παίκτες έπληξαν τους μικρότερους του κλάδου», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η συγχώνευσή τους σε μεγαλύτερα σχήματα είναι μονόδρομος για την επιβίωσή τους».

Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικότερα από το 2013 και έπειτα οι μεγάλες αλυσίδες έχουν προχωρήσει σε σειρά εξαγορών, κυρίως σε περιοχές που υστερούν σε παρουσία, με πιο πρόσφατη την ένταξη των καταστημάτων της βορειοελλαδίτικης «Αρβανιτίδης» στο δίκτυο της «Μαρινόπουλος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλοι παίκτες συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες εξαγορών σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας όπου υπάρχουν περιθώρια για σημαντικά έσοδα και κέρδη. Στελέχη του λιανεμπορίου, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα «mega deal» μεταξύ των ισχυρών του κλάδου.

Προσδοκίες
Εν τω μεταξύ, προβληματισμός υπάρχει για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην κατανάλωση παρά τις έντονες προσφορές σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Υπολογίζεται ότι το μέσο νοικοκυριό ξοδεύει πλέον περί τα 260-280 ευρώ τον μήνα για αγορές στο σούπερ μάρκετ από 310 ευρώ με 330 ευρώ που ήταν πριν από την κρίση. Οι προσδοκίες των λιανεμπόρων για τόνωση των πωλήσεων στρέφονται τώρα στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, όπου αναμένεται και το μεγαλύτερο «κύμα» των τουριστών.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90