04/07/2014
Επιβεβαίωση ενδιαφέροντος από τους Κινέζους για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 

Ηχηρό «παρών» στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» δίνουν ξανά οι κινεζικοί όμιλοι Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management. Όπως προέκυψε σε συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, οι κινεζικοί όμιλοι μετέφεραν για πολλοστή φορά το έντονο ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση του ΔΑΑ.

Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κινεζικών Επιχειρηματικών Ομίλων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Prof. Chongqing Zhang, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας Friedmann Pacific Asset Management Ltd και Shenzhen Airport Eric Cheng και ο εμπορικός σύμβουλος της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα Sun Liwei.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Zhang επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρόθεση της αρμόδιας Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού της Κίνας είναι να καταστήσει το αεροδρόμιο της Αθήνας σημαντική πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην προκήρυξη της σχετικής διαδικασίας για το αεροδρόμιο της Αθήνας». Ωστόσο η πώληση του 55% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πάρει και το «πράσινο φως» από τον καναδικό όμιλο PSP, που έχει στην κατοχή του μειοψηφικό ποσοστό της γερμανικής Hochtief.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές κοινοπραξίες ζητούν πλειοψηφικό πακέτο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και το μάνατζμεντ του αεροδρομίου της Αθήνας.

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει το ύψος της επένδυσης που πρόκειται να καταθέσουν, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας αποτελεί γι΄ αυτούς επένδυση πρώτης προτεραιότητας, καθώς έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν και το έντονο ενδιαφέρον τους για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90