27/06/2014
Α. Τουρκολιάς: Η φορολογική σταθερότητα μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για πιο ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Τη φορολογική σταθερότητα ως μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για να γίνει πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον προσδιόρισε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας. Ο κ. Τουρκολιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας, βελτίωσης των υποδομών αλλά και εκσυγχρονισμού του συστήματος Δικαιοσύνης σε υποθέσεις αστικής, φορολογικής και διοικητικής φύσεως, σε συνδυασμό με την ανάγκη αναβάθμισης των υφιστάμενων επιλογών εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών, του πτωχευτικού δικαίου, του ρυθμιστικού περιβάλλοντος αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

Ο ίδιος στάθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, στην οποία η Εθνική προβαίνει ήδη μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, καθώς και μέσω της ήδη υπάρχουσας μονάδας διαχείρισης απαιτήσεων λιανικής τραπεζικής του Ομίλου. Σε αυτό τον χώρο, είπε χαρακτηριστικά, θα εστιαστεί το τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη πρόκληση είναι η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2014, σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς, ήταν το πέμπτο κατά σειρά τρίμηνο στο οποίο καταγράφηκε για την Εθνική μείωση στα επίπεδα δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιβράδυνσης, το 2013 υπήρξε περιορισμός των προβλέψεων κατά 40%.

Εχουμε λάβει οδηγίες, τόνισε, από την ΤτΕ, για τα κόκκινα δάνεια, τις οποίες μελετούμε και θα εφαρμόσουμε. Σήμερα τα δεδομένα όμως έχουν διαφοροποιηθεί. Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές και μακροπρόθεσμες. Απαιτείται επένδυση στην εκπαίδευση του τραπεζικού στελέχους που θα αντιμετωπίσει μία αντίστοιχη κατάσταση κρίσης, γεγονός που ξεφεύγει του στενού πλαισίου των οδηγιών. Απαιτείται κάτι βαθύτερο, σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς.

Χρειάζεται συνεχής προσαρμογή στις τρέχουσες εξελίξεις. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον πολυμετοχικό χαρακτήρα της Εθνικής. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι 43%, με επτά ξένους επενδυτές, που κατέχουν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ο καθένας. Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε πως στους στόχους της τράπεζας είναι η αύξηση των χορηγούμενων δανείων, τονίζοντας όμως πως η ζήτηση δεν είναι ανάλογη όπως πολλοί νομίζουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ζήτησε τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τη νέα διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος την καταβολή κάθε προσπάθειας ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την αναγκαιότητα αύξησης και διάχυσης των επενδύσεων, να διασφαλιστεί η δυναμική των εξαγωγών, διότι αυτή οδηγεί σε ένα μοντέλο παραγωγικό και όχι καταναλωτικό.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς, αναφέρθηκε στα στοιχεία της βελτίωσης της οικονομίας και στην απόκτηση θετικού προσήμου στο πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού μετά από δώδεκα χρόνια. Οι κερδοσκόποι έπαψαν πια να στοιχηματίζουν εναντίον της χώρας, είπε. Η άμεση μετάβαση σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί κρίσιμη παράμετρο.

Είναι πάρα πολύ πιθανόν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους να έχει διαμορφωθεί ήδη ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Διέγνωσε την ανάγκη άμεσης ανακούφισης και σταδιακής επούλωσης του τεράστιου κοινωνικού πλήγματος που επέφερε η κρίση.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό περιβάλλον, είπε μεταξύ άλλων πως η επιβράδυνση της δημιουργίας νέων επισφαλειών σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της καταθετικής βάσης, τις περικοπές λειτουργικού κόστους και τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές, βελτιώνουν την πρόσβαση σε ρευστότητα.

Στη συνέλευση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90