26/06/2014
Έντονο παρασκήνιο πίσω από την πρόταση του ΟΤΕ για τη Nova

 

Σε τηλεοπτικό σίριαλ αρχίζει να εξελίσσεται -για άλλη μία φορά- το μέλλον της Forthnet, δεδομένης πλέον της εμπλοκής του ΟΤΕ στις συζητήσεις που γίνονται, με τον τελευταίο πάντως να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη Nova και τη συνδρομητική τηλεόραση. Πρακτικά, τα σενάρια που υπάρχουν είναι τόσα πολλά που οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως αρκετά ριψοκίνδυνη.

Χθες, ο ΟΤΕ απάντησε σε σχετική με τα προχθεσινά δημοσιεύματα επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπου επιβεβαιώνει τις επαφές. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η OTE A.E. τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στη συνδρομητική τηλεόραση, εκτιμώντας ότι η δραστηριότητα αυτή παρουσιάζει δυνατότητες ανάπτυξης, και όπως είναι φυσικό εξετάζει και αξιολογεί κάθε επιχειρηματική δυνατότητα ή ενέργεια, η οποία ενδέχεται να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει διερευνητικές επαφές μεταξύ της ΟΤΕ Α.Ε. και του κυρίου μετόχου της Forthnet, της εταιρείας Forgendo Ltd, σχετικά με τη δραστηριότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova».

Σε αντίστοιχη απάντηση της Forthnet, όμως, σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΟΤΕ, προσθέτοντας όμως ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση από τον βασικό μέτοχο της, την Emirates International Telecommunications (EIT), η οποία, ως γνωστόν, είναι η εταιρεία που ελέγχει την Forgendo.

Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν χθες ήταν πάρα πολλά και ανέφεραν ακόμη και ποσά που περιλαμβάνονται στην προσφορά του ΟΤΕ για τη Nova. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι το τοπίο είναι αρκετά θολό όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στη Forthnet, ενώ αρκετοί περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει κάποιας μορφής αντίδραση από την πλευρά των Vodafone και Wind, που ουσιαστικά έχουν «συνασπιστεί» προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Στο θέμα του τιμήματος θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι η Forthnet έχει πολύ υψηλό τραπεζικό δανεισμό, το ύψος του οποίου είναι σε επίπεδα άνω των 330 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση πάντως που υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία για την πώληση της Nova στον ΟΤΕ, υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν, με κυριότερο το πώς θα γίνει η απόσχιση του τομέα συνδρομητικής τηλεόρασης από τη στιγμή που η Forthnet έχει «συνενώσει» τον συγκεκριμένο τομέα με εκείνο των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Internet. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές της Forthnet που έχουν συμβάσεις για triple play υπηρεσίες (σταθερή τηλεφωνία, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση) με πολύ προσιτές τιμές και συμβάσεις αορίστου χρόνου. Συμβάσεις που είναι δύσκολο να σπάσουν.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90