25/06/2014
Η Εθνική σχεδιάζει νέα έκδοση ομολόγου

 

Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει τις προσφορές της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την NBGI Private Equity Funds και ευελπιστεί στην άμεση πώληση της συγκεκριμένης μονάδας «άμεσα», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου. Η πώληση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας με βάση το capital plan που έχει καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Περνάμε τώρα στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας πώλησης. Πιστεύουμε πως είναι κάτι άμεσο», είπε ο κ. Χριστοδούλου. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως πιθανότατα η διαδικασία πώλησης της συγκεκριμένης εταιρείας «θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου». Οι δραστηριότητες της NBGI διαχωρίζονται σε γενικές γραμμές σε πέντε γεωγραφικούς τομείς. Στα χαρτοφυλάκια επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο (η εταιρεία εδρεύει στο Λονδίνο), στις συμμετοχές σε funds, στον τομέα ΝΑ Ευρώπης (South East Europe fund), που περιλαμβάνει συμμετοχές και σε ελληνικές εταιρείες, καθώς και στους τομείς venture capital και real estate.

Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο οι προσφορές αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων ή τμήμα αυτών. Κατ' εκτίμηση υπάρχουν και προσφορές ή προσφορά που αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το discount των προσφορών δεν είναι μεγάλο και κινείται στο 15%-20% του συνόλου της εσωτερικής αξίας.

Ο κ. Χριστοδούλου δεν διευκρίνισε πόσοι ενδιαφερόμενοι έχουν απομείνει στη διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει, σημείωσε όμως πως είναι περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη επιχείρηση διαχειρίζεται ενεργητικά το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, η δε διαδικασία για την πώλησή της ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Ο ίδιος όμως είπε στο διεθνές πρακτορείο πως η τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σύντομα σε νέα έκδοση ομολόγου. Υπενθυμίζεται η εξαιρετικά επιτυχημένη προηγούμενη έκδοση της τράπεζας τον Απρίλιο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο το οποίο υπήρξε κατά πολύ χαμηλότερο από την έκδοση των κρατικών ομολόγων.

«Εάν δούμε πως υπάρχει αγορά, υπάρχει ένα format το οποίο δεν ανταγωνίζεται την έκδοσή μας, θα μπορέσουμε να βγούμε στην αγορά πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90