15/07/2015
Καταστροφή τα capital controls για τις βιομηχανίες της Β. Ελλάδας

 

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο παραγωγικός ιστός της Βορείου Ελλάδος από το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΒΒΕ το χρονικό διάστημα από 7 έως 13 Ιουλίου 2015 μεταξύ επιχειρήσεων μελών του για τη διερεύνηση του μεγέθους και της έντασης των επιπτώσεων στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδας, από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την τραπεζική αργία, το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος (100%) αντιμετωπίζει προβλήματα στις πληρωμές και στις εισπράξεις, το 94% στη διεκπεραίωση των εξαγωγών, ενώ το 92% στην παραγωγή και στη διάθεση προϊόντων.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα στις πληρωμές και στις εισπράξεις προέρχονται από τις απαιτήσεις των προμηθευτών για πληρωμή τους με μετρητά (94%), από την αδυναμία εξόφλησης και πληρωμής επιταγών (92%), και από την αδυναμία ή και την άρνηση των πελατών να πληρώσουν με μετρητά (88%).

Τα προβλήματα στις εξαγωγές προέρχονται από τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις πληρωμών προμηθευτών (90%), από τις ακυρώσεις παραγγελιών (89%) και από τις απαιτήσεις για επιπλέον εξασφαλίσεις (87%), ενώ τα προβλήματα στην παραγωγή και στη διάθεση προϊόντων προέρχονται από την αδυναμία εισαγωγής α΄ υλών, ημιέτοιμων και ετοίμων προϊόντων (89%), από τις ακυρώσεις παραγγελιών πελατών (82%), και από τις δυσκολίες των επιχειρήσεων να συνεργασθούν με μεταφορικές εταιρείες (76%).

«Μέτρα άμυνας»
Όσον αφορά στα μέτρα που έλαβαν οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, το 32% έδωσε άδεια στο προσωπικό των γραμμών παραγωγής, το 24% ανέστειλε συνολικά τις λειτουργίες του μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ 27% δεν έλαβε κανένα μέτρο. Επιπλέον, για τη διευκόλυνση των πληρωμών και των εισπράξεων το 88% έκανε χρήση τραπεζικού λογαριασμού σε τράπεζα του εξωτερικού, το 74% πραγματοποίησε τις συναλλαγές του μέσω θυγατρικών, ενώ το 55% έκανε αναλήψεις μετρητών από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Την ίδια ώρα, ανάμεσα στις αποφάσεις που έλαβαν οι εταιρείες στο διάστημα που ισχύουν τα capital controls περιλαμβάνεται η πληρωμή των οφειλών σε προμηθευτές (81%), η πρόωρη καταβολή της μισθοδοσίας (78%), η μείωση του όγκου παραγωγής (77%), η πρόωρη καταβολή φόρων, εισφορών κ.λπ., καθώς και η ακύρωση παραγγελιών. Ο ΣΒΒΕ τονίζει πως η επίτευξη συμφωνίας και η προοπτική της ταχύτατης ψήφισης των μέτρων που τη συνοδεύουν δημιουργούν την ελπίδα για γρήγορη επαναφορά στην ομαλότητα με το σταδιακό άνοιγμα των τραπεζών, για τη διευκόλυνση εισαγωγών πρώτων υλών και για την πληρωμή προμηθευτών του εξωτερικού.

Να σημειωθεί πως στην έρευνα του ΣΒΒΕ ανταποκρίθηκαν 112 επιχειρήσεις-μέλη του ΣΒΒΕ με έδρα και στις τέσσερις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου, δηλαδή την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90