20/06/2014
Ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου από τη Eurobank.

 

Ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη πάνω από δύο φορές η έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους (senior unsecured bond) από την Eurobank ύψους 500 εκατ. ευρώ με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών στις διεθνείς αγορές για την άντληση μεσοπρόθεσμης ρευστότητας. Το ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου, τετραετούς διάρκειας και φέρει ετήσιο τοκομερίδιο 4,25%, ενώ στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών το τοκομερίδιο είχε οριστεί στα 4,375%, αλλά η υπερκάλυψη επέφερε σημαντική υποχώρηση του επιτοκίου. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,55. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε σχεδόν αμέσως με το άνοιγμα του βιβλίου προφορών. Στην έκδοση συμμετείχαν θεσμικοί επενδυτές από 13 χώρες. Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Credit Suisse, HSBC, JP Morgan, Mediobanca και Nomura.

Για την έκδοσή του ομολόγου είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές (roadshows) σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο όπου έγιναν συναντήσεις με περίπου 50 θεσμικούς επενδυτές. Oι συνολικές εντολές χθες ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ και καταδεικνύουν το ενδιαφέρον της ξένης επενδυτικής κοινότητας. Με το κουπόνι στα 4,25% ουσιαστικά συμπληρώθηκε η καμπύλη επιτοκίων των εκδόσεων ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία θα αποτελέσει μελλοντικά και τη βάση τιμολόγησης μελλοντικών εκδόσεων τραπεζών και ελληνικών επιχειρήσεων. Κατά το προηγούμενο διάστημα, είχαν εκδώσει ομόλογα διάρκειας τριών ετών η Πειραιώς, η Alpha Bank, ενώ η ΕΤΕ είχε εκδώσει ομόλογο για πέντε έτη. Με την άντληση της μεσοπρόθεσμης ρευστότητας η Eurobank ενισχύει περαιτέρω τα διαθέσιμά της και τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια (Core I) ενώ αναμένεται να συνεχίσει με μεγαλύτερους ρυθμούς την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

Δηλώσεις Χρ. Μεγάλου
«Το 2015 πιστεύω ότι θα είναι η πρώτη χρονιά που θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί και στην πιστωτική επέκταση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστέψει κανείς ότι πράγματι η ελληνική οικονομία απέχει ελάχιστα από την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάτι που οι οικονομολόγοι της τράπεζας προσβλέπουν ότι θα συμβεί είτε στο τρέχον είτε σε ένα από τα επόμενα τρίμηνα, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η επιστροφή στην ανάπτυξη δημιουργούν ένα πεδίο σημαντικών ευκαιριών για το τραπεζικό σύστημα και η Eurobank είναι πλέον σε θέση να τις αξιοποιήσει».

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90