18/06/2014
Αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία για την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

 

Στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο της επόμενης αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία για την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η». Η απόφαση ουσιαστικά θα επικυρωθεί από την έγκριση του ΤΧΣ σήμερα ή αύριο. Υπενθυμίζεται ότι στη διεκδίκηση είχαν ξεχωρίσει η Ergo, η οποία είχε εκδηλώσει πρώτη ενδιαφέρον, η Allianz και η Munich Re, οι οποίες είχαν παρακολουθήσει το Due Dilligence, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν τουλάχιστον 15 επισκέψεις (κωδικοί) στο Data Room από διαφορετικά στελέχη της αγοράς.

Παράγοντες του κλάδου τόσο από την ΑΤΕ Ασφαλιστική όσο και του ομίλου Πειραιώς εκτιμούν ότι ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στη σχέση bancassurance (τραπεζο-ασφαλίσεων) που θα έχει ο νέος μέτοχος με τον όμιλο Πειραιώς. Υπό αυτή την παράμετρο, η Ergo έμοιαζε να έχει προβάδισμα, αφού υπάρχει ήδη συνεργασία με τον όμιλο Πειραιώς. Εάν υπάρξει άλλος όμιλος, τότε θα χρειαστεί να προστεθεί και αυτή η παράμετρος (σύμβαση bancassurance) στη σύμβαση, αυξάνοντας το κόστος. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς θα ήθελε να μείνει η διαχείριση του μεγάλου κόστους προμηθειών (από περίπου 25.000 ασφαλιστικά συμβόλαια μηνιαίως) εντός του ομίλου.

Τιμή πώλησης
Η εταιρεία κοστολογείται προ PSI περίπου στα 150-160 εκατ. ευρώ. Μετά το PSI και την απομείωση των ελληνικών ομολόγων ακολούθησε η ανακεφαλαιοποίηση, με την οποία τοποθετήθηκαν περίπου 136 εκατ. ευρώ και βέβαια θα πρέπει η αξία πώλησης να καλύπτει και αυτά τα κεφάλαια.Οι αρχικές τιμές προσφοράς που ακούστηκαν (επί της καθαρής αξίας της εταιρείας) δεν ξεπερνούσαν τα 80 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε δυσαρεστήσει τόσο τη διοίκηση του ομίλου Πειραιώς όσο και το ΤΧΣ. Πάντως, η καθυστέρηση στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο δίκτυο, αφού, όπως παραπονούνταν πολλά μεσαία στελέχη, «το ανθρώπινο δίκτυο της εταιρείας πραγματοποίησε εξαιρετικές πωλήσεις, λειτουργώντας κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της πώλησης». Η ΑΤΕ Ασφαλιστική παρουσίασε σημαντική αύξηση των κερδών για το 2013 ύψους 39,5 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, έναντι κερδών μετά από φόρους 26,5 εκατ. ευρώ το 2012. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας (μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα) για το 2013 διαμορφώθηκε στο ύψος των 167,5 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90