18/06/2014
Καθοριστική η συμβολή του τουριστικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Γεύση από τη θετική πορεία που παρουσιάζει τη φετινή χρονιά ο ελληνικός τουρισμός πήρε ομάδα Γερμανών βουλευτών και εκπρόσωποι από το Think Tank του Μονάχου για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Sudost Europa Gesellschaft) κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η υπουργός παρουσίασε στους παρευρισκομένους το εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό, ενώ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού, η κ. Κεφαλογιάννη ανέλυσε την καθοριστική συμβολή που έχει ο τουριστικός τομέας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Εκτενή αναφορά έγινε από την πλευρά της υπουργού στις στοχευμένες παρεμβάσεις που έγιναν στον τουριστικό τομέα και ειδικότερα στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού (ιατρικός τουρισμός, αγροτουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός πόλεων), με κύριο σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Επίσης, η κ. Κεφαλογιάννη παρουσίασε τις αλλαγές που έγιναν στο ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό, με στόχο την προσέλκυση ξένων τουριστικών επενδύσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ακόμη στη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος-υπηρεσιών, καθώς και στη βαρύτητα που δίνει το υπουργείο Τουρισμού στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης όσων ασχολούνται με τον Τουρισμό. Ειδικότερα επισήμανε τις παρεμβάσεις που έγιναν στο θέμα της σύνδεσης της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, μέσω ενός προγράμματος που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Γερμανία.

Αφίξεις
Όσον αφορά στα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κεφαλογιάννη, η υπουργός επισήμανε ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 σημειώθηκε νέο ρεκόρ αφίξεων, της τάξεως του 35% για την Αθήνα και 15% για ολόκληρη τη χώρα.

Η αύξηση των αφίξεων είναι μία από τις βασικές ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να είναι ένας όλο και πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ιδίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πολωνία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής ένωσης tour operator, η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα με τις περισσότερες κρατήσεις πτήσεων από τη συγκεκριμένη χώρα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των προκρατήσεων για τη χώρα μας από την Πολωνία ανέρχεται στο 21,4% αυξημένο κατά 45,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι πως τέσσερις ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται ανάμεσα στους 10 δημοφιλέστερους για τους Πολωνούς.

Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται να δείχνουν στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το ποσοστό των προκρατήσεων αυξήθηκε κατά 57%, ενώ ακολουθεί η Ρόδος με αύξηση 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η Κέρκυρα βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεών και η Ζάκυνθος στην τέταρτη, με ποσοστά αύξησης 65% και 50% αντίστοιχα. Στις φετινές επιλογές των Πολωνών βρίσκονται ακόμα η Κως και τα Χανιά.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά που έχει η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες που προτιμούν οι Πολωνοί τουρίστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Πολωνών tour operators, στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών βρίσκεται η Αίγυπτος, με μερίδιο 14,7% των πτήσεων τσάρτερ, στην τρίτη η Τουρκία με ποσοστό 14,5% και ακολουθούν η Ισπανία, η Τυνησία, η Ιταλία και η Βουλγαρία.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90