10/06/2014
Αύξηση εσόδων & μείωση κερδών για εισηγμένες εταιρείες στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών

 

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών κατά το α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς τα έσοδα παρουσίασαν διψήφια αύξηση, αλλά την ίδια στιγμή υπήρξε μείωση των κερδών τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και μετά φόρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (www.sepe.gr), στο α' τρίμηνο του 2014 ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών εμφάνισε έσοδα αυξημένα κατά 10,7%, στα 2,181 δισ. ευρώ, έναντι 1,970 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αύξηση που αποτελεί μία ένδειξη ανάκαμψης της αγοράς, δεδομένου ότι υπήρξαν αρκετές εταιρείες που κινήθηκαν με διψήφια ανοδικά ποσοστά.

Από την άλλη πλευρά, οι εισηγμένες του κλάδου είδαν τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να μειώνονται κατά 4,2% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2013, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 445,934 εκατ. ευρώ από 465,434 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2013.

Εκεί που υπήρξε τεράστια μείωση ήταν στα καθαρά κέρδη, καθώς σε συνολικό επίπεδο έφθασαν στα 30,574 εκατ. ευρώ έναντι 156,516 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η διαφορά οφείλεται, πάντως, σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Intralot είχε ζημίες έναντι κερδών, ενώ μειωμένα ήταν και τα καθαρά κέρδη στον ΟΤΕ, ο οποίος στο α' τρίμηνο του 2013 είχε ολοκληρώσει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Τηλεπικοινωνίες
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες κατηγορίες ήταν οι τηλεπικοινωνίες, όπου οι τρεις εισηγμένες (OTE, Forthnet, hellas online) είναι από τις μεγαλύτερες στο σύνολο του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών. Το γεγονός ότι ο τζίρος παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ήτοι στα 1,114 δισ. ευρώ (-0,1%), αποτελεί μία σημαντική ένδειξη ότι η πτώση στις τηλεπικοινωνίες, που ήταν έντονη τα τελευταία χρόνια, έχει πλέον αρχίσει να επιβραδύνεται.

Τα EBITDA ήταν οριακά μειωμένα κατά 3,8%, στα 360,574 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σημαντικά κατά 71,6%, κλείνοντας στα 43,495 εκατ. ευρώ λόγω του ΟΤΕ. Σημειωτέον πως ο ΟΤΕ ήταν η μόνη από τις τρεις εταιρείες που είχε θετικό πρόσημο στα καθαρά αποτελέσματά του.

Πληροφορική << Επίσης ο κλάδος της πληροφορικής έδειξε σημάδια ανάκαμψης σε επίπεδο εσόδων, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 23,1%, στα 506,705 εκατ. ευρώ, ενώ φάνηκε να ισορροπεί σε επίπεδο EBITDA, αφού η μείωση περιορίστηκε στο 3,9% σε σχέση με πέρσι, με τα λειτουργικά κέρδη στα 57,776 εκατ. ευρώ.

Ομως, οι εισηγμένες του κλάδου της πληροφορικής δεν κατάφεραν να κρατήσουν σταθερό το θετικό πρόσημο στα καθαρά αποτελέσματα πιθανότατα λόγω της αυξημένης φορολογίας. Έτσι, τα καθαρά αποτελέσματα ήταν αρνητικά κατά 10,430 εκατ. ευρώ έναντι θετικού πρόσημου 2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2013.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90