28/05/2014
Γ. Γαμβρίλης: Αισιοδοξία πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

 

Αισιοδοξία πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εξέφρασε ο πρόεδρός της Γ. Γαμβρίλης. «Η Attica Bank θα τα καταφέρει και πάλι να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της», ειπώθηκε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των οικονομικών αναλυτών από τη διοίκηση της τράπεζας.

Σχολιάζοντας το ύψος των κεφαλαίων που διαμορφώνονται στα 397 εκατ. ευρώ και τα οποία προέκυψαν ως ανάγκες με βάση τα stress tests, ο κ. Γαμβρίλης τα χαρακτήρισε υπερβολικά, καθώς κατά την άποψή του το μοντέλο που εφαρμόστηκε έχει υπερεκτιμήσει κάποιες παραμέτρους τόσο για την τράπεζα όσο και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Ωστόσο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να θωρακίσουμε με επιτυχία την τράπεζα».

Σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο business plan που έχει καταθέσει η Attica Bank ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Γαμβρίλης είπε ότι κάποιες κινήσεις που περιγράφονται στο capital plan έχουν ήδη γίνει δεκτές, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενήμερη και για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Γκίκας Μάναλης, είπε ότι η τράπεζα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα απευθύνει δημόσια πρόταση και στους Έλληνες επενδυτές.

Η τράπεζα μέσω των συμβούλων που έχει επιλέξει βρίσκεται σε επαφή με μια σειρά επενδυτές, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τον σημερινό βασικό μέτοχο, που είναι το ΤΣΜΕΔΕ και το οποίο ενδιαφέρεται να διατηρήσει καταστατική μειοψηφία. Παρά τη ζημιογόνο χρήση του 2013 (ζημιές μετά τους φόρους 112,3 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση) οι θετικές εξελίξεις για την τράπεζα περικλείονται στην αύξηση των καταθέσεων κατά 13,5%, στην ετήσια αύξηση καθαρών επιτοκιακών εσόδων κατά 9,9%, στην ενίσχυση των χορηγήσεων κατά 3,7%, του ενεργητικού κατά 4%, του δείκτη κεφαλαιακή επάρκειας Tier I κατά 11,4% και του συνολικού δείκτη στο 12%.

Παράλληλα, καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση με συνέχιση της συνετής πολιτικής δημιουργίας προβλέψεων για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90