22/05/2014
Οφειλές Δημοσίων Νοσοκομείων πάνω από 650 εκατ.: Eταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο «κόκκινο»

 

Συνεχή συρρίκνωση υφίσταται ο κλάδος της Βιομηχανίας Ιατρικής Τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφει ανάπτυξη 4%. Εκτός από το «κούρεμα» των ομολόγων το 2012, οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ μειώθηκαν κατά 50% μέσα σε μία τριετία και διαμορφώθηκαν στο 1,6 δισ. ευρώ το 2014. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να οφείλουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Μάλιστα περίπου το 66% των οφειλών αφορά το έτος 2013, ενώ μόλις 15% του συνολικού χρέους των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι εμπρόθεσμο. Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας παροχής υπηρεσιών Υγείας διπλασίασε τους τελευταίους 12 μήνες τις οφειλές του προς τους προμηθευτές. Η εγχώρια παραγωγή είναι ελάχιστη και πολύ λίγες είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ενδεικτικά στον διαγνωστικό τομέα δεν είναι πάνω από πέντε εταιρείες, ενώ υπάρχουν περισσότεροι παραγωγοί αναλώσιμου υγειονομικού υλικού όπως γάζες, σύριγγες και εργαστηριακού αναλώσιμου υλικού.

Το μέλλον της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην Ευρώπη θα απασχολήσει το 7ο Ευρωπαϊκό Forum Ιατρικής Τεχνολογίας MedTech που διοργανώνεται από τους Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους EUCOMED και EDMA και αποτελούν τη συμμαχία MedTech Europe, με θέμα «Περισσότερες ανάγκες, υψηλότερες προσδοκίες, συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας να ανταποκριθεί;» (15 - 17 Οκτωβρίου, Βρυξέλλες).

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κ. Παύλος Αρναούτης, η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας (ΒΙΤ), αντιμετωπίζει ένα ευρύτατο φάσμα προκλήσεων που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας της. «Η λιτότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθεί να επηρεάζει τις δαπάνες Υγείας που ακόμη και αν αυξάνονται σε ορισμένες χώρες, αυτό γίνεται με μικρότερους ρυθμούς. Απέναντι στο σκηνικό της συρρίκνωσης των προϋπολογισμών Υγείας οι αγοραστές των υπηρεσιών Υγείας, οι ασθενείς αλλά και ολόκληρο το σύστημα περίθαλψης έχουν υψηλότερες προσδοκίες και ανάγκες και περιμένουν τη βιομηχανία να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και άμεσα».

Πλήγμα

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, στη χώρα μας δυστυχώς ο κλάδος της Βιομηχανίας Ιατρικής Τεχνολογίας έχει πληγεί βάναυσα καθώς θεωρήθηκε μαζί με τη φαρμακευτική δαπάνη, ως μία από τις αιτίες που η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και στην κρίση χρέους. «Ο κλάδος υφίσταται μια συνεχή συρρίκνωση διότι πέρα από το κούρεμα των ομολόγων το 2012, με τα οποία είχαν εξοφληθεί παλαιότερες οφειλές, οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ μειώθηκαν από 3,2 δισ. ευρώ το 2011 στα 1,6 δισ. ευρώ το 2014», τονίζει.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί -υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου- είναι ότι η Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας αναπτύσσει και ενώνει τεχνολογίες οι οποίες βελτιώνουν την υγεία μας αλλά και την ποιότητα ζωής μας, επιτρέποντας μακροπρόθεσμα την εξοικονόμηση πόρων και τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων περίθαλψης. Και καταλήγει: «Η κακή χρήση της Ιατροτεχνολογίας είναι αυτή που οδηγεί σε σπατάλες και εκτίναξη των δαπανών Υγείας, όμως η καλή χρήση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση του περίφημου Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ουσιαστικά λειτουργεί ως διατημητήριο) διότι δεν επιλέγεται «η οικονομικά πιο επωφελής προσφορά», αυτή δηλαδή που μακροπρόθεσμα εξασφαλίζει την καλύτερη σχέση κόστους και απόδοσης, αλλά η «φαινομενικά» φθηνότερη, που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αύξηση των δαπανών Υγείας».

Γενικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Αγορά Ιατρικής Βιοτεχνολογίας

• Οι ετήσιες πωλήσεις των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ιατρικής Τεχνολογίας εκτιμώνται σε 100 δισ. ευρώ.

• Είναι καταγεγραμμένες πάνω από 500.000 τεχνολογίες από γάζες, σύριγγες κ.τ.λ., μέχρι απεικονιστικά μηχανήματα, χωρισμένα σε 20.000 γενετικές ομάδες προϊόντων.

• Η καινοτομία είναι το κύριο γνώρισμα της Βιομηχανίας Ιατρικής Τεχνολογίας: το 2012 είχαν καταχωρηθεί πάνω 10.000 ευρεσιτεχνίες, σε αντιδιαστολή με την τεχνολογία των ηλεκτρολογικών υλικών και τις επικοινωνίες για τις οποίες είχαν καταχωρισθεί κάτω από 10.000.

• Η Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας επενδύει 7-12% των εσόδων της σε έρευνα και τεχνολογία, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

• Στον χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 εταιρείες από τις οποίες το 95% είναι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. (δηλ επιχειρήσεις με <250 απασχολούμενους και τζίρο < 50 εκατ. ευρω).

• Στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ιατρικής Τεχνολογίας απασχολούνται πάνω από 575.000 άτομα, στην πλειονότητά τους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

• Τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια παρατηρείται ανάπτυξη της τάξης του 4%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90