21/05/2014
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Προχωρά στη στήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας

 

Ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 2014 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες προέκυψαν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Με την ευκαιρία της εισαγωγής των νέων μετοχών, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς κήρυξε την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Στις 15:24 ώρα Ελλάδας η μετοχή της ΕΤΕ διαπραγματεύτεται με άνοδο 1,42%  στα 2,14 ευρώ και με όγκο 36.569.801 τεμάχια.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε ότι η Εθνική, με την κεφαλαιακή της θωράκιση και τη μοναδική της θέση σε ρευστότητα, προχωρά δυναμικά στη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, χαρακτήρισε «σταθμό» στη στρατηγική της Τράπεζας την έναρξη διαπραγμάτευσης σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών των νέων μετοχών από την ιδιαίτερα επιτυχημένη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής. Στρατηγική, που μεταξύ άλλων, προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην Εθνική Τράπεζα.
«Με την πρόσφατη αύξηση, αφενός ενισχύσαμε από 16% σε 43% τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική μας βάση, αφετέρου διευρύναμε σημαντικά τον πολυμετοχικό μας χαρακτήρα. Θωρακισμένοι κεφαλαιακά, με EBA Core tier1, που μετά και την ανάληψη πρωτοβουλιών, που έχουμε ήδη υλοποιήσει και ολοκληρώσει μέχρι το φθινόπωρο, θα φθάσει το 18.2%. Με τον υπολογισμό κεφαλαίων, βάσει Βασιλείας ΙΙΙ, ο συντελεστής ιδίων κεφαλαίων θα είναι στο 11,7% με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 10%», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, σε σύντομο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την εισαγωγή των νέων μετοχών, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι για εμάς, μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε και πάλι σήμερα εδώ τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να τιμήσουμε άλλη μια επιτυχημένη Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου. Για την αγορά μας είναι επίσης σημαντικό ότι η άντληση των 2,5 δισ. έγινε, χωρίς να μεταφερθεί από τις ανοικτές πωλήσεις κανένας συστημικός κίνδυνος στην αγορά, καθώς ολοκληρώθηκε εγκαίρως ο διακανονισμός και έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η αγορά μας κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του διακανονισμού».
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε με την έκδοση 1.136.363.637 νέων μετοχών στην τιμή 2,20 ευρώ ανά μετοχή.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90