13/05/2014
Την Πέμπτη 15 Μαΐου πρόκειται να δημοπρατηθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι

 

Μεθαύριο, Πέμπτη 15 Μαΐου, δημοπρατείται το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης, κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι ο ανάδοχος του έργου θα έχει επιλεγεί το αργότερο σε έξι με επτά μήνες.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει 800 εκατ. ευρώ και στο στάδιο κατασκευής θα απασχολήσει περίπου 1.000 άτομα, ενώ σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας του θα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζoμένους.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ανάδοχος σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς, όπως είπε, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον δέκα μεγάλες εταιρείες, εκφράζοντας με βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά ο διαγωνισμός θα αποβεί γόνιμος.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δύο κινεζικοί όμιλοι, δύο γαλλικοί, ο όμιλος του Αργεντινού κροίσου αρμενικής καταγωγής Εduardo Eurnekian, η Fraport AG (αεροδρόμιο Φραγκφούρτης) μεγάλο αμερικανικό fund και ισπανικά συμφέροντα. Παράλληλα, ενδιαφέρονται και οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τις ξένες, ενώ είχαν λάβει μέρος και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το Καστέλλι.

Η Ελλάκτωρ πρόκειται να συνεργαστεί με τη Vinci, ενδεχομένως και το αεροδρόμιο της Νίκαιας, ενώ η J&P Αβαξ αναμένεται να συνεργαστεί με τη γαλλική Bouygues και το Aerodrome de Paris. Η αργεντίνικη Corporacion America συνεργάζεται με τη Μέτκα στη διεκδίκηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ομοίως ο όμιλος Κοπελούζου με τη Fraport.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας China State Construction Engineering Corporation, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για το αεροδρόμιο σε συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον πρωθυπουργό.

Μεθαύριο, οι εταιρείες θα πάρουν τα τεύχη δημοπράτησης και μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις, ενώ το αργότερο σε εννέα μήνες η Βουλή αναμένεται να κυρώσει τις διαδικασίες και τον ανάδοχο.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90