13/05/2014
Δυναμικά βγαίνουν στις αγορές οι ελληνικές επιχειρήσεις

 

Την έκδοση εταιρικών ομολόγων συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ ανακοίνωσαν μέσα σε δύο ημέρες τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil, ανεβάζοντας σε τέσσερις τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σε διάστημα ενός μηνός εξέδωσαν εταιρικά ομόλογα η ΔΕΗ, η Ιντραλότ, τα ΕΛΠΕ και χθες ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασία έκδοσης η Motor Oil, ανεβάζοντας τα συνολικά αντληθέντα ποσά από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου σε 1,550 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν στην «Η» αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μέσα στο 2014 θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ ο χρηματιστηριακός αναλυτής Διονύσης Λευτάκης εκτίμησε ότι οι εκδόσεις που θα πραγματοποιηθούν στο β' εξάμηνο θα είναι διπλάσιες από ότι αυτές του α' εξαμήνου.

ΕΛΠE και Motor Oil
Σε μείζον επενδυτικό γεγονός και μορφή χρηματοδότησης εξελίσσεται η έκδοση εταιρικών ομολόγων, καθώς μέσα σε δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα) ανακοινώθηκαν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων των ΕΛΠΕ και της Motor Oil. Τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τη δική τους έκδοση διετούς δολαριακού ευρω-ομολόγου, ύψους 400 εκατ. δολαρίων (σε fixing rate περίπου 300 εκατ. ευρώ) με σταθερό επιτόκιο 4,625%. Η ζήτηση έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση, ενώ το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η διαδικασία σχετικά με το βιβλίο προσφορών ολοκληρώθηκε εντός μερικών ωρών.

Χθες, η Motor Oil ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας προσφοράς ομολογιών (senior notes) ύψους 300 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με κουπόνι σταθερού επιτοκίου. Εκδότης των ομολογιών θα είναι η Motor Oil Finance. Οι ομολογίες θα φέρουν την εγγύηση της Μotor Oil Διυλιστήρια, ενώ έχει γίνει αίτηση για την εισαγωγή και διαπραγμάτευσή τους στην αγορά Euro MTF Market του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου (Luxembourg Stock Exchange). Το ύψος της έκδοσης καθώς και του επιτοκίου του τοκομεριδίου θα καθοριστούν μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building) και θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφών τις προσεχείς ημέρες.

Αποτελέσματα
Επιπλέον, χθες η Motor Oil έδωσε μία πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2014, με τον όγκο συνολικών πωλήσεων να εμφανίζει μικρή αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013. Ο όγκος συνολικών πωλήσεων εσωτερικού της εταιρείας εμφανίζει μικρή αύξηση συγκριτικά με το περυσινό τρίμηνο, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με τον περυσινό κύκλο εργασιών. Τα μεικτά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζουν πτώση εξαιτίας των συμπιεσμένων περιθωρίων διύλισης το α' τρίμηνο του 2014, το οποίο αποτελεί συνεχιζόμενη τάση από το δ' τρίμηνο του 2013. Σημειώνεται πως η Motor Oil θα ανακοινώσει τα πλήρη οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου στις 28 Μαΐου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90