07/05/2014
Με διαδικασίες fast track δώδεκα μεγάλα ενεργειακά έργα

 

Δώδεκα μεγάλα ενεργειακά έργα, που αφορούν κυρίως σε διεθνείς διασυνδέσεις στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, όπως το καλώδιο Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος και ο αγωγός East Med από τις πηγές αερίου της Κύπρου ως την Ελλάδα, εντάσσονται στις διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων για την ταχύτερη αδειοδότησή τους. Τη σχετική εισήγηση έκανε χθες με επιστολή προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Πρόκειται για πρότζεκτ που έχουν ήδη ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (projects of common interest, PCI). O υπουργός ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων για την ένταξη στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων των συγκεκριμένων έργων, όπως έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού, τα έργα αφορούν:

- Το υποθαλάσσιο 600 kV καλώδιο διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με μεταφορική ικανότητα 2000 MW και προς τις δύο κατευθύνσεις. Θα έχει μήκος περίπου 1.518 χλμ., από τα οποία τα πρώτα 329 χλμ. αφορούν στο τμήμα από τη Hadera του Ισραήλ - Κύπρου, τα επόμενα 879 χλμ. μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και 310 χλμ. από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα. (Αττική) .

Για το τμήμα Κύπρος - Κρήτη φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη - ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. Το κόστος επένδυσης στον ελληνικό χώρο εκτιμάται στα 800 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την υποβρύχια όδευση, τις συνθήκες του βυθού κ.λπ. Κατά την κατασκευή του αναμένεται να απασχοληθούν 600 άτομα και κατά τη λειτουργία 15-20. Η ολοκλήρωση στο τμήμα Κύπρος - Κρήτη τοποθετείται το 2019 και για το «Κρήτη - ηπειρωτική Ελλάδα» το 2018.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Μaritsa East 1 (Boυλγαρία) - Νέα Σάντα (Ελλάδα)

Πρόκεται για τη δεύτερη διασυνδετική γραμμή μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, μήκους περί τα 144 χλμυ, εκ των οποίων τα 29 χλμ. επί ελληνικού εδάφους. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται 8-10 εκατ. ευρώ για το ελληνικό τμήμα και η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται για το 2020.

Υδροηλεκτρικά
Πρόκειται για σύστημα αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία με δύο ανεξάρτητους ταμιευτήρες, στις θέσεις Άγ. Γεώργιος και Πύργος, συνολικής ισχύος 590 MW, για την παραγωγή και την μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Τον «κάτω» ταμιευτήρα του συστήματος αποτελεί η τεχνητή λίμνη Καστρακίου. Συμπληρώνεται από δύο ξεχωριστούς «άνω» ταμιευτήρες, που θα κατασκευαστούν βόρεια του Καστρακίου, στις περιοχές Αγιος Γιώργος και Πύργος. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 502 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι η ΤΕΡΝΑ. Αναμένεται να λειτουργήσει το 2020.

Φυσικό Αέριο
Aγωγός ΙGB, Eλλάδας - Βουλγαρίας (Κομοτηνή - Stara Zagora.

Θα έχει μήκος 182 χλμ, διάμετρο 32 ίντσες και αρχική μεταφορική ικανότητα 3bcm/ετησίως με δυνατότητα αναβάθμισης. Προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2016 και το κόστος του ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Οι διαδικασίες για το έργο έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σταθμός αναστροφής ροής ανάμεσα στα υφιστάμενα συστήματα Ελλάδας και Βουλγαρίας, με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνει ο ΔΕΣΦΑ.

Πλωτός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη. Θα εγκατασταθεί στο Θρακικό Πέλαγος 17,5 χλμ ΝΔ του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Η αποθηκευτική του ικανότητα θα είναι 170.000 m3 LNG και θα συνδεθεί με αγωγό με το ηπειρωτικό σύστημα.

Πλωτός σταθμός αερίου Aegean LNG με χωρητικότητα 150.000 m3 LNG και δυνατότητα επαναεροποίησης και μεταφοράς αερίου 3-5 bcm/y. Ο σταθμός προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2016.

Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 275 εκατ, ευρώ. Η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σε εξέλιξη. Στα έργα συμπεριλαμβάνονται επίσης, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνο-ιταλικός αγωγός ITGI και ο αγωγός Εastmed, από υπεράκτια περιοχή της Κύπρου στην Ελλάδα μέσω Κρήτης. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης εφικτότητας του αγωγού, μήκους 1.200 χλμ. και κόστους 6 δισ. ευρώ. Τέλος, σχεδιάζεται σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους Εβρου, κόστους 70 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90