06/05/2014
Δείγματα αισιοδοξίας στην αγορά Πληροφορικής

 

Την αισιοδοξία τους ότι η ελληνική αγορά πληροφορικής έχει αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται σε ανοδική πορεία εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι τα θετικά σημάδια για το σύνολο της οικονομίας έχουν αλλάξει την ψυχολογία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, τους τελευταίους έξι μήνες έχει υπάρξει άνοδος που είναι της τάξεως του 6%-7% και αφορά τόσο τον τομέα των προϊόντων και λύσεων πληροφορικής που απευθύνονται σε επιχειρήσεις όσο και εκείνον για τα καταναλωτικά προϊόντα. Η άνοδος αυτή, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η αγορά έχει επανέλθει σε παλαιότερα επίπεδα, δεδομένου ότι την τελευταία τριετία υπάρχει μία συνεχής πτώση των πωλήσεων στον κλάδο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, εκτιμάται ότι αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Σημειωτέον πως οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πτώση και το 2014. Συγκεκριμένα, η IDC υποστηρίζει πως τη φετινή χρονιά η ελληνική αγορά πληροφορικής θα κλείσει με πτώση της τάξεως του 2,7% σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά το 2013, η γνωστή εταιρεία ερευνών υπολογίζει ότι η εγχώρια αγορά πληροφορικής κινήθηκε στα επίπεδα του 1,75 δισ. ευρώ, με την πτώση να είναι στα επίπεδα του 6,1%.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει υποστηρίζεται και από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής για το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής, την περσινή χρονιά οι εισηγμένες εταιρείες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Πληροφορική» είχαν συνολική αύξηση των εσόδων του της τάξεως του 10,5% στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 19,7% στα 216,3 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90