06/05/2014
Στις 9 Μαΐου ανακοινώνεται η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών: Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την Εθνική

 

Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την Εθνική Τράπεζα όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν αναλάβει τη διαχείριση του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Μαζί με τους δύο διεθνείς οίκους, το βιβλίο θα διαχειριστούν και άλλες πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες. Πριν από το άνοιγμα του βιβλίου, σήμερα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα roadshows που πραγματοποιεί η Εθνική, τα οποία σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ήδη η διοίκηση της τράπεζας σε Αμερική και Ευρώπη έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με πάνω από 250 επενδυτικούς οίκους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, πολλοί από τους οίκους που θα επενδύσουν στην αύξηση, η οποία θα γίνει μόνον στο εξωτερικό, είναι επενδυτές μακροπρόθεσμοι, στοιχείο που καταδεικνύει και τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης αλλά και το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων οίκων για επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας.

Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει την Πέμπτη 8 Μαΐου, ενώ την Παρασκευή η τράπεζα θα ανακοινώσει την τιμή όπως αυτή «χτίστηκε» μέσα από το βιβλίο προσφορών. Το Σάββατο 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής, ενώ στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου εκτιμάται ότι οι νέες μετοχές θα έχουν εισέλθει και στο Χρηματιστήριο.

Ασφαλώς είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για το αποτέλεσμα της κάλυψης της αύξησης δεδομένου πως η τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο ολόκληρη η αγορά εκτιμά πως και αυτή η αύξηση θα υπερκαλυφθεί.

Όσον αφορά τους επενδυτές του εσωτερικού που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν, θα το πράξουν μέσω της διαδικασίας που υφίσταται για το εξωτερικό.

Το κύριο τμήμα των κεφαλαίων της αύξησης θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας και σε δεύτερο χρόνο για την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ.

Ως γνωστόν με τα 2,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να αντλήσει η Εθνική Τράπεζα, θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες όπως αυτές έχουν προβλεφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 2,18 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα αποκτήσει και ένα σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

Με την Εθνική Τράπεζα κλείνει ένας εξαιρετικά επιτυχημένος κύκλος αυξήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που άνοιξε με μεγάλη επιτυχία τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Εκτιμάται πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί το δεύτερο κομμάτι του θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προβλέπει δημόσιες προτάσεις για τα warrants και που αφορά τις τρεις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς Alpha Bank και Εθνική) ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παραμείνει και στις τράπεζες αυτές μέτοχος μειοψηφίας.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90