05/05/2014
Μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα για τους διεθνείς επενδυτές

 

Τις σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας παρουσίασαν στους ξένους πρέσβεις κορυφαία στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα η γενική γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «The Ambassadors Circle». Οι επιχειρηματίες επισήμαναν ότι η Ελλάδα εκτός από τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, έχει μεγάλες προοπτικές στους κλάδους των τροφίμων, της φαρμακοβιομηχανίας, των ακινήτων και της τεχνολογίας, οι οποίοι μπορούν να προσελκύσουν τα διεθνή κεφάλαια. Ειδική αναφορά έκαναν στη νέα γενιά της χώρας, η οποία ξεχωρίζει για το ταλέντο, τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες.

Οδυσσέας Αθανασίου Διευθύνων σύμβουλος Lamda Development
«Ακατέργαστο διαμάντι η Ελλάδα»

«Ακατέργαστο διαμάντι» με τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Lamda Development, τονίζοντας ότι βασικός πυλώνας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων - οι άλλοι δύο πυλώνες είναι οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες στη χώρα μας για τους διεθνείς επενδυτές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η οποία όπως σημείωσε «είναι η τεράστια ευκαιρία της χώρας για το μέλλον και ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς μπορεί να κεντρίσει τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών».

Ευτύχιος Βασιλάκης Αντιπρόεδρος Aegean Air
«Ανάπτυξη μέσα από την εξωστρέφεια»

Στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης επικεντρώθηκε ο αντιπρόεδρος της Aegean Air, σημειώνοντας πως βασικό «κλειδί» για την ανάκαμψη της εταιρείας του ήταν η στροφή στην εξωστρέφεια. Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης ανέφερε ότι η απόφαση να επεκταθεί στις διεθνείς πτήσεις ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική, την ώρα που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στους οποίους όφειλε -έως τότε- το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της συρρικνώνονταν με δραματικούς ρυθμούς. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, η Aegean είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ό,τι πριν από την κρίση. Μετά και την εξαγορά της Ολυμπιακής, έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη μεγέθυνσή της.

Βασίλης Κάτσος Πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος Pharmathen
«Η ελληνική βιομηχανία παραμένει ισχυρή»

Τον ρόλο που μπορεί να παίξει η φαρμακευτική βιομηχανία στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pharmathen, λέγοντας πως εκτός από τον τουρισμό η Ελλάδα έχει να επιδείξει μια άλλη επιχειρηματικότητα, η οποία βασίζεται στην καινοτομία και στην έρευνα. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, έχουμε ακόμη ισχυρό βιομηχανικό τομέα, ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε υγιή μεγέθη», σημείωσε. Ο κ. Κάτσος επισήμανε επίσης ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και εφόσον υποστηριχθούν κατάλληλα μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Γιώργος Ζανιάς Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας
«Τεράστιες οι δυνατότητες της οικονομίας»

«Ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει την αγορά». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στους ξένους πρέσβεις, τονίζοντας παράλληλα πως όλοι προβλέπουν πως φέτος η ελληνική οικονομία θα πάει ακόμη καλύτερα από το 2013. Ο κ. Ζανιάς εκτίμησε ότι ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης «ίσως εισερχόμαστε σε μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, όπως αυτές που γνώρισε η χώρα στις προηγούμενες δεκαετίες. Και αυτό, όπως είπε, γιατί η οικονομία σταθεροποιείται και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αλλά και γιατί η Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, έχει απόθεμα ανάπτυξης που απελευθερώνεται με τις μεταρρυθμίσεις. «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που απελευθερώνονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα απόθεμα ανάπτυξης, το οποίο η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στην τραπεζική χρηματοδότηση, ο κ. Ζανιάς είπε πως θα αφορά δυναμικές και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη δράση τους θα ωφελήσουν πολλαπλώς την οικονομία και την κοινωνία. Πρόσθεσε δε ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να παρέχουν ρευστότητα στις εταιρείες που είναι βιώσιμες καθώς, όπως ξεκαθάρισε, «δεν έχει νόημα να χρηματοδοτείς μη βιώσιμες επιχειρήσεις».

Δημήτρης Ρόκος Διευθύνων σύμβουλος AMD Telecom
«Η καινοτομία, κλειδί για τη χώρα»

Την «άλλη Ελλάδα», αυτή της καινοτομίας, των πρωτοποριακών ιδεών και της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της AMD Telecom. Όπως είπε ο κ. Ρόκος, υπάρχουν ελληνικές νεοφυείς εταιρείες (Start Ups) που εξάγουν εφαρμογές σε όλο τον κόσμο, συνεισφέροντας με περίπου 500 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και απασχολώντας περίπου 5.000 χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες. Μια από αυτές είναι η εταιρεία του, η οποία εξειδικεύεται στις εφαρμογές για κινητά, διαθέτει γραφεία σε Ιταλία, Ισπανία Γαλλία, Βουλγαρία, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Peter Economides Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης Felix BNI
«Η νέα γενιά είναι γεμάτη ταλέντα»

Με εικόνες από τους πανηγυρισμούς των Ελλήνων ποδοσφαιριστών από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2004 ξεκίνησε την ομιλία του ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Felix BNI, θέλοντας να δείξει πως οι Έλληνες είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα. Ο κ. Peter Economides , ο οποίος διαθέτει πλούσια εμπειρία σε κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού όπως η Apple, στάθηκε στη νέα γενιά, η οποία «κάνει σπουδαία πράγματα». Ο ίδιος, εμπιστεύεται νέους επιχειρηματίες σε διάφορα project καθώς γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα της δουλειά τους θα τον δικαιώσει απόλυτα.

Εμμανουήλ Δομαζάκης Πρόεδρος Creta Farms
«Τα ελληνικά τρόφιμα κερδίζουν τους ξένους»

Τη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων στην τόνωση των εξαγωγών και κατ' επέκταση στην ανάκαμψη της χώρας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Creta Farms. Ο κ. Δομαζάκης τόνισε πως τα ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το κρασί, η φέτα και τα ψάρια, αυξάνουν την απήχησή τους στις διεθνείς αγορές και παράλληλα μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδυτών. Αναφέρθηκε επίσης στη μοναδική συνταγή των αλλαντικών «Εν Ελλάδι», που βασίζεται στο κρητικό ελαιόλαδο και στάθηκε στην ανάγκη να γίνει η οικονομία μας ακόμη πιο εξωστρεφής.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90