02/05/2014
Στις αγορές και ελληνικές επιχειρήσεις: Εταιρικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ σε 2 μήνες

 

Μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τις πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων των τραπεζών, τη «σκυτάλη» πήραν και άλλες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες βρήκαν και πάλι την ευκαιρία άντλησης ρευστών με σαφώς καλύτερους όρους από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν αντληθεί από τις διεθνείς αγορές, μέσω της... οδού των εταιρικών ομολόγων, κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. ευρώ (από 4 ομίλους) τα οποία είναι πιθανόν να «εκτοξευθούν» ακόμη και στα 3,5 δισ. μέσα στον μήνα (δηλαδή περίπου το 2% του ΑΕΠ της χώρας), καθώς ακόμη έξι ελληνικοί όμιλοι προωθούν ομολογιακές εκδόσεις.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ, που βγήκε στις αγορές αναζητώντας τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει προσφορές ύψους 3 δισ. ευρώ, ήτοι έξι φορές μεγαλύτερες από το αρχικό ποσό της έκδοσης που είχε ανακοινωθεί. Έτσι αύξησε κατά 200 εκατ. τις ομολογιακές εκδόσεις, στα 700 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, προέβη στην προσφορά ομολογιών ύψους 200 εκατ. λήξεως το 2017 με επιτόκιο 4,75% και ακόμη 500 εκατ. ευρώ λήξεως το 2019 με επιτόκιο 5,5% ετησίως. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης και τη μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων.

Το επιπλέον ποσό των 200 εκατ. ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά για την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους της επιχείρησης υψηλότερου κόστους, συνολικού ύψους 450 εκατ. στο πλαίσιο της πρόσφατης αναχρηματοδότησης δανείων 2,2 δισ. ευρώ με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, με τη ΔΕΗ να πετυχαίνει παράλληλα μείωση του επιτοκίου του υπολοίπου του εν λόγω δανείου κατά 0,5%.

Ακόμη, η Intralot ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία έκδοσης ομολογιών λήξεως το 2021, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6%. Η αρχική προσφορά των 200 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε σημαντικά και αποφασίστηκε να αυξηθεί η έκδοση στα 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κεραστάρη, Chief Financial Officer του ομίλου, «πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με περισσότερους από 150 επενδυτές και funds στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη και μείναμε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το αυξημένο ενδιαφέρον προς την εταιρεία». Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Citigroup, Deutsche Bank, JPMorgan και Societe Generale. Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ομολογιακές εκδόσεις από την Alpha Bank (ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο ίσως κάτω και από το 4% σύμφωνα με πηγές της τράπεζας), τον όμιλο Μυτιληναίου, ύψους 200-250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κάτω από 6%, τα Ελληνικά Πετρέλαια (με επιτόκιο κάτω του 8%) και τη Motor Oil (με επιτόκιο κάτω του 7%) αναζητώντας επίσης κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ, τη MIG (100-120 εκ. με 7%).

 

Πηγή: www.ethnos.gr


efm_728x90