30/04/2014
Ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού CSCEC για το Καστέλι

 

Φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό κατασκευής του Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου, στο Καστέλι, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου, πρόκειται να καταθέσει ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός China State Construction Engineering Corporation.

Σε συνάντηση που είχε χθες ο Αντ. Σαμαράς με τον διευθυντή επενδύσεων, Li Jiqin, της CSCEC, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης και σταδιακά θα οδηγήσει σε παύση της λειτουργίας του υφιστάμενου αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

Μέχρι στιγμής, κύκλοι του υπουργείου Υποδομών επισημαίνουν πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, με είσοδο νέων επενδυτών, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός του έργου θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος του έργου υπολογίζεται μεταξύ 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, με το κόστος των απαλλοτριώσεων να φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ποια είναι η CSCEC
Ο κατασκευαστικός κολοσσός CSCEC ιδρύθηκε το 1957 ως κρατική επιχείρηση, ενώ από τον Ιούλιο του 2009 είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η ενασχόληση της είναι διεθνής, έχοντας υλοποιήσει σπουδαία έργα υποδομών στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η CSCEC επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε 29 χώρες σε όλο τον κόσμο, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατασκευών.

Μεταξύ άλλων, στη λίστα με τα βασικότερα έργα που φέρουν την «υπογραφή» της περιλαμβάνονται: το Federazija Complex, Tower A, ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης, το κεντρικό κτίριο της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ, το Sheraton Hotel στην Αλγερία, το Marriott στη Shanghai, το Kempinski στο Πεκίνο, και τα Διεθνή Αεροδρόμια Xianyang, Baiyun και Taoxian.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90