23/04/2014
Αύριο ανοίγει το βιβλίο για το πενταετές ομόλογο της ΕΤΕ

 

Mε ένα ευρύ κύκλο παρουσιάσεων για την άντληση κεφαλαίων από την αγορά κινείται η Εθνική. Από αύριο Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο (senior unsecured bond) της τράπεζας ύψους 750 εκατ. πενταετούς διάρκειας. H τράπεζα ξεκινά παρουσιάσεις από σήμερα στο Λονδίνο, ενώ θα πραγματοποιηθούν ανάλογες παρουσιάσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs και HSBC έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη διαδικασία του premarketing, ενώ το βιβλίο προσφορών εκτιμάται πως θα κλείσει την ίδια ημέρα. Οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος είναι πως το επιτόκιο που θα προκύψει στη βάση των προσφορών θα είναι καλύτερο από εκείνο που πέτυχε το ελληνικό δημόσιο και άρα κάτω του 4,95%.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου ξεκινά νέος γύρος παρουσιάσεων, αυτή τη φορά για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ύψους έως 2,5 δισ.

Ηδη για τον σκοπό αυτόν οι συντονιστές της αύξησης κεφαλαίου διοργάνωσαν τηλεδιάσκεψη, στην οποία στελέχη της Εθνικής ανέλυσαν το εγχείρημα.

Μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά και μέσω των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση της τράπεζας (πώληση περιουσιακών στοιχείων), η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες όπως αυτές προέκυψαν από τα stress tests, ενώ θα θωρακιστεί πλήρως και σε ό,τι αφορά τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Επιπλέον, η αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να αποπληρώσει και τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Η γενική συνέλευση της Εθνικής όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διοργανωθεί στις 10 Μαΐου. Την προηγούμενη ημέρα θα έχει καταστεί γνωστή η τιμή, η οποία θα διαμορφωθεί μέσα από τη διαδικασία του book building. Ετσι, οποιαδήποτε αναφορά στην τιμή της Εθνικής τώρα είναι παρακινδυνευμένη, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ασφαλείς προβλέψεις μέσα από τη διαδικασία του book building. Οι διοργανώσεις παρουσιάσεων για την αύξηση αναμένεται να ξεκινήσουν αρκετά νωρίτερα, με δεδομένο πως το book building τοποθετείται στις 6 Μαΐου.

Η έγκριση του ενημερωτικού έχει εκτιμώμενη ημερομηνία στις 14 Μαΐου.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, ο δείκτης Core Tier I της Εθνικής θα διαμορφωθεί στο 18,2%.

Εν τω μεταξύ σύσταση ουδετερότητας (neutral) από σύσταση υποεπίδοσης (underperform) πραγματοποιεί ήδη η Merrill Lynch για την Εθνική, αναβαθμίζοντας την εικόνα της τράπεζας σε έκθεσή της, στην οποία διαμορφώνει την τιμή-στόχο στα 3,42 ευρώ. Η αναβάθμιση της σύστασης οφείλεται στην υπεραπόδοση της μετοχής, με άνοδο 18% στο έτος, αλλά και στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας που μεταβάλλει τις προοπτικές. Εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η κεφαλαιακή ενίσχυσή της, θα είναι σε θέση να απορροφήσει νέες προβλέψεις, όπως καταγράφει η έκθεση του διεθνούς οίκου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90