16/04/2014
«Πρωτιά» της Ελλάδας στην παραγωγή κρόκου

 

Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ως προς την παραγωγή κρόκου κατέχει η Ελλάδα, που έχει εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά του ακριβότερου μπαχαρικού στον κόσμο, καθώς χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων.

Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης» Άγγελος Μάρκου, τα συγκεκριμένα προϊόντα διατίθενται σε 2.500 σημεία στην Ελλάδα και σε συνολικά 23 χώρες του εξωτερικού. Ανάμεσά τους βρίσκονται το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Αμερική και ο Καναδάς. Στην Ευρώπη, οι χώρες στις οποίες «ταξιδεύουν» τα προϊόντα με κρόκο Κοζάνης είναι η Κύπρος, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ρωσία και η Σλοβενία.

Ελληνικά βότανα
Η εταιρεία «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης» ιδρύθηκε το 2008 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και της «Κορρές», η οποία επενδύει στα ελληνικά βότανα, λόγω των ευεργετικών για τον οργανισμό χαρακτηριστικών τους. Σε ό,τι αφορά στο μερίδιο των εξαγωγών στη συνολική παραγωγή του κρόκου Κοζάνης, αυτό φτάνει το 45% των συνολικών πωλήσεων, ενώ για το άμεσο μέλλον προτεραιότητα αποτελεί η περαιτέρω διείσδυση στις ευρωπαϊκές αγορές και στις ΗΠΑ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90