15/04/2014
Υποχώρησαν οι ζημίες των εταιρειών το 2012

 

Δέσμιοι της ύφεσης ήταν το 2012 οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η συνοπτική εικόνα σαράντα επιλεγμένων κλάδων δείχνει ότι η εξέλιξή τους ήταν αρνητική, δεδομένου ότι οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν νέα πτώση, ενώ και το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για τρίτο κατά σειρά έτος ζημιογόνο.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ζημιογόνα ήταν τα αποτελέσματα στους δέκα από τους δώδεκα ευρείς κλάδους, ενώ μεγάλες παρέμειναν οι απώλειες για τον τραπεζικό τομέα. Στα θετικά στοιχεία καταγράφηκε η συρρίκνωση των συνολικών ζημιών, αλλά και το γεγονός πως 1.946 επιχειρήσεις επέστρεψαν στα κέρδη το 2012 έναντι ζημιών την προηγούμενη χρήση.

Επιπλέον, υπήρξαν και 7.108 επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν ζημιογόνες και τα δύο χρόνια και περιόρισαν τις ζημίες τους κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Σχετικά με το επιχειρηματικό - οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο, το κλίμα ύφεσης κυριάρχησε επηρεάζοντας όλους γενικά τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, πλήττοντας την απασχόληση και εκτοξεύοντας τους δείκτες ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, όμως, με αυτές τις εξελίξεις, το τελευταίο έτος το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε σημαντικά, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 19.621 επιχειρήσεων του μη χρηματοοικονομικού τομέα μειώθηκε το 2012 κατά 3,4% και περιορίστηκε σε 155,3 δισ. ευρώ.

Μειωμένες πωλήσεις κατέγραψαν οι επτά από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού), ενώ οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση.

Το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά (-34,3%) και διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισ. ευρώ το 2012.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90