14/04/2014
Εβδομάδα εξελίξεων για το τραπεζικό σύστημα

 

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι η τρέχουσα για τις τράπεζες. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Eurobank, όπου και θα αποφασισθούν οι όροι της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας. Εν τω μεταξύ, το ΤΧΣ, βασικός μέτοχος της τράπεζας, επί τη βάσει των εκθέσεων αποτίμησης Lazard και Morgan Stanley, θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει τη Δευτέρα 14 Απριλίου την ελάχιστη τιμή για τη διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή.

Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να εξελιχθεί την Τρίτη 15 Απριλίου. Η Lazard, ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα σχήματα (Fairfax, York Capital, Apollo) να καταθέσουν προσφορές για τη θέση του βασικού επενδυτή. Η ελάχιστη τιμή μαζί με ένα ελάχιστο ποσό συμμετοχής στην αύξηση θα αποτελέσουν τον πήχυ για την επιλογή. Η αύξηση θα είναι κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ, καθώς αναμένονται και κάποιες επιμέρους κινήσεις της τράπεζας που θα συμπληρώσουν τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Εν τω μεταξύ, σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα διενεργούνται roadshows της τράπεζας σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Επικεφαλής της ομάδας που θα παρουσιάσει την τράπεζα στους διεθνείς επενδυτές είναι ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Εθνική Τράπεζα
Στις 15 Απριλίου, όλες οι τράπεζες -όπως υποχρεούνται- θα καταθέσουν τα κεφαλαιακά τους σχέδια στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν αναμένονται εκπλήξεις από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, με δεδομένο πως ολοκλήρωσαν τις αυξήσεις κεφαλαίων τους, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Για τη μεν Alpha Bank οι μετοχές της ήδη διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της ξεκινά στις 16 Απριλίου. Αγνωστος «παράγοντας» -όσον αφορά τις προθέσεις της- παραμένει η Εθνική Τράπεζα, η οποία εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Η Εθνική Τράπεζα μόλις ανακοινώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από την ΤτΕ ξεκαθάρισε πως θα καλύψει το κεφαλαιακό της κενό χωρίς αύξηση κεφαλαίου.

Η Εθνική έχει στη φαρέτρα της πολλά περιουσιακά στοιχεία που της επιτρέπουν να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Δεν θέλει, ωστόσο, να πουλήσει αυτά τα στοιχεία υπό πίεση και να απολέσει σημαντικά δυνητικά έσοδα. Αυτό ισχύει κυρίως για το ισχυρότερο περιουσιακό στοιχείο της τράπεζας, που είναι η Finansbank. Η πώληση τμήματος της συγκεκριμένης θυγατρικής απαιτεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να υπάρξει εύλογο τίμημα, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι.

Η Εθνική, όμως, ακούγεται ότι εξετάζει και άλλες λύσεις, τις οποίες ασφαλώς η τράπεζα δεν επιβεβαιώνει. Μία από αυτές είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.

Κύκλοι της αγοράς έλεγαν, πάντως, ότι ξένες επενδυτικές τράπεζες έχουν πλησιάσει την Εθνική προκειμένου να την πείσουν να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με δεδομένο ότι η ζήτηση για ελληνικά assets στο εξωτερικό παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Μάλιστα, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν πως αυτό το χρονικό διάστημα προσφέρεται προκειμένου η ΕΤΕ να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια. Με δεδομένο πως η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Εθνικής είναι καλή, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές εκφράζουν την εκτίμηση πως η τράπεζα μπορεί να περάσει σε ισχυρή κερδοφορία, υπό την προϋπόθεση πως θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Κεφάλαια ΤΧΣ
Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι διενεργούν συνεχώς άτυπα premarke-ting για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και επισημαίνουν πως τα κεφάλαια που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα παραμένουν πολλά, τα περισσότερα δε εξ αυτών έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Το παραπάνω ενδεχόμενο θα μπορούσε, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, να λειτουργήσει εναλλακτικά στα υπόλοιπα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας που ούτως ή άλλως υπάρχουν και έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, και αφορούν την εξεύρεση κεφαλαίων της τάξεως των 2,18 δισ. ευρώ.

Βέβαια, επιδίωξη του Δημοσίου -στον βαθμό που αυτό γίνεται- είναι να μην πειραχτούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 11 δισ. ευρώ για ακόμη έναν χρόνο. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα οδηγηθούν υποχρεωτικά προς την απομείωση του χρέους. Αυτό, άλλωστε, είπε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, σε πρόσφατη ομιλία του.

Τέλος, ας σημειωθεί πως μετά το Πάσχα το ΤΧΣ αναμένεται να μελετήσει προσεκτικά τις ευχέρειες που του δίνει το θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή δημοσίων προτάσεων όσον αφορά τα warrants.

Οι δημόσιες αυτές προτάσεις θα δημιουργήσουν υπόβαθρο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ενώ συγχρόνως θα ενισχύσουν σημαντικά τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Γ. Προβόπουλος
Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας σε γεύμα που διοργάνωσε προς τιμήν του το American - Hellenic Chamber of Commerce. Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης υπήρξε σταθερό σημείο αναφοράς και παράγοντας συνέχειας.

«Δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι θα αποφεύγαμε τη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος θυμίζοντας τις εξάρσεις και τις αβεβαιότητες του 2011 και του 2012.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος άσκησε τα θεσμικά της καθήκοντα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των καταθέσεων. Απέτρεψε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, τόνισε ο ίδιος. Το τραπεζικό σύστημα, παρά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη, αναδιατάχθηκε πάνω σε νέες βάσεις, χωρίς κανένας καταθέτης να υποστεί ζημία», σημείωσε με έμφαση ο διοικητής. Το τραπεζικό σύστημα αναδιαρθρώθηκε, έγινε ισχυρότερο, ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα είναι σταδιακά σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο του στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90