11/04/2014
Αισιοδοξία από Χ. Αλμούνια για το μέλλον των τραπεζών

 

ΣΤΟΧΟΣ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Ιδιαίτερα θετικά εκφράστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τόνισε πως παραμένει η πρόκληση αυτές να περάσουν στην κερδοφορία. Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο κ. Αλμούνια δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων Στουρνάρα - Αλμούνια βρέθηκαν κυρίως ζητήματα ανταγωνισμού, με αιχμή όμως το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας τις παραπάνω προσπάθειες ως εξαιρετικά θετικές.

«Παρακολουθούμε στενά το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών», είπε ο κ. Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έρευνα για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις. «Οι παραπάνω διαδικασίες συμφωνούνται με τις ευρωπαϊκές αρχές και θα ολοκληρωθούν με τη συνεργασία των τραπεζών. Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο για τη Eurobank. «Δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στην τράπεζα και για την ιδιωτικοποίησή της μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ενδεχομένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κάνει συμπληρωματικές προσπάθειες», είπε ο κ. Αλμούνια.

Επισήμανε ακόμη πως η περίπτωση της συγκεκριμένης τράπεζας διαφέρει λίγο από τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, γιατί εκεί η συμμετοχή του Δημοσίου είναι πάνω από 90% και υπάρχει κρατικός έλεγχος από τους δημόσιους διαχειριστές. Με το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την πλήρη ταύτιση των απόψεών του με εκείνες του υπουργού Οικονομικών και αναφέρθηκε στον βασικό στόχο και σκοπό, ο οποίος είναι να καταστούν και οι τέσσερις τράπεζες ικανές να δανείζουν όλους όσοι χρειάζονται κεφάλαια, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Αλμούνια ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον κ. Στουρνάρα για τις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτές τις επιτυχίες και αναφέρθηκε σε όλες τις επιτυχίες των ελληνικών τραπεζών, στην έξοδο στις αγορές, αλλά και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που αυτές προσέλκυσαν.

Ας σημειωθεί πως συνολικά η διεθνής επενδυτική κοινότητα εξήρε τον ρόλο των ελληνικών τραπεζών, οι ενέργειες των οποίων έγιναν προπομπός για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς και η υπερκάλυψή του όσο και οι αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank, ιδιαίτερα μεγάλου ύψους, έδειξαν πως το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι και πάλι ενεργό, διευκολύνοντας τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεγάλη χθεσινή επιτυχία εξόδου στις αγορές.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90