10/04/2014
Προβόπουλος: Στη μείωση του χρέους τα 11 δισ. του ΤΧΣ

 

Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αγορά ύστερα από τα πρόσφατα stress tests, έχουν διευκολύνει την κυβέρνηση στο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Αυτό τόνισε χθες στο Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος. Επισήμανε δε πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα το «μαξιλάρι ασφαλείας» του ΤΧΣ -ύψους 11 δισ. ευρώ- να παραμένει άθικτο και εφόσον αυτό συμβεί για έναν ακόμη χρόνο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αν και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής άσκησης, χαρακτήρισε την αντίστοιχη της ΤτΕ πολύ συντηρητική και με μαξιλάρι ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εγχώριες τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη.

Πειραιώς - Αlpha
Ειδική αναφορά πραγματοποίησε στις περιπτώσεις των Πειραιώς και Alpha Bank που έχουν ήδη καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και θα καλύψουν και τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου (υπερκάλυψη έξι φορών στο ομόλογο της Πειραιώς, πλήθος κεφαλαίων που αντλήθηκαν από Alpha Bank και Πειραιώς κατά τη διάρκεια των αυξήσεων, σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών κ.λπ.).

Αναφερόμενος στην Euro­bank και στις συζητήσεις που διενεργούνται με πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές -και οι οποίες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους- τόνισε πως αξιολογώντας τις πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είναι κοντά στην έγκριση των υποψήφιων μετόχων.

«Κόκκινα δάνεια»
Κορύφωση των NPL's στο δεύτερο μισό του 2014 διέβλεψε ο Γ. Προβόπουλος υπό την προϋπόθεση πως η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίξουν τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας προς την κατεύθυνση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, κάτι το οποίο θα δώσει ώθηση στις καθαρές εξαγωγές και θα βοηθήσει στη δημιουργία διατηρήσιμης ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό οι τράπεζες να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση μη χρηματοοικονομικών εταιρειών και κλάδων.

Ο ίδιος αναμένει συνέχιση της απομόχλευσης για ακόμη λίγο, ενώ εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα γυρίσει θετικός από την ερχόμενη χρονιά. Τόνισε τη μείωση της ανάγκης χρηματοδότησης των τραπεζών από το ευρωσύστημα στα 60 δισ. ευρώ από 140 δισ. το 2012, ενώ από την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η αύξηση των καταθέσεων.

Το μέλλον του
Αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση ο κ. Προβόπουλος μίλησε για τη διαχείρισή της, ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος αποσταθεροποίησης του συστήματος. Ο ίδιος τόνισε τη μείωση του κόστους των τραπεζών κατά 30% της τελευταία τετραετία και την πρωτοποριακή νομοθεσία για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων που ακολουθείται τώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ενός πιθανού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

Τέλος, σε σχέση με τη θητεία του στην ΤτΕ, τόνισε: «το έργο μου έχει καταγραφεί και μπορεί ο καθένας να το δει και να το αξιολογήσει. Επαφίεται βεβαίως στον πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη θητεία μου».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90