08/04/2014
Σάλλας: Οι διεθνείς επενδυτές επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες

 

Οι διεθνείς επενδυτές έχουν αρχίσει να επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες, καθώς προσδοκούν ότι η βελτίωση της οικονομίας θα αυξήσει την κερδοφορία τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. «Η αναμενόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα σημαίνουν ότι τα κέρδη θα αυξηθούν σημαντικά» επισήμανε ο τραπεζίτης.

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε νέα κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα από ξένους επενδυτές, σε μία τελευταία ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακάμπτουν από την κρίση κρατικού χρέους. Πούλησε, επίσης, στις 18 Μαρτίου 3ετή ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ στην πρώτη δημόσια έκδοση χρέους από ελληνική τράπεζα μετά το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. «Αυτοί που επενδύουν στην Ελλάδα δεν επιδιώκουν μόνο βραχυχρόνια κέρδη. Περιλαμβάνουν και θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και μεγάλα ταμεία με μακροχρόνιες τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους» τόνισε ο κ. Σάλλας. Η ελληνική οικονομία , πρόσθεσε, θα δεχθεί πιθανόν μία νέα ώθηση το επόμενο έτος, όταν οι τράπεζες ολοκληρώσουν την απομόχλευσή τους και αρχίσουν να αυξάνουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στις αρχές του τρέχοντος μήνα ότι η Ελλάδα ετοιμάζει μία μικρή έκδοση ομολόγων 3ετούς έως 5ετούς διάρκειας, στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς είναι αισιόδοξος για την επιτυχία της έκδοσης: «Όλα δείχνουν ότι αυτή η πρώτη έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο θα έχει θετική υποδοχή από τους διεθνείς επενδυτές, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη τους στην ανάκαμψη της οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Σάλλας και πρόσθεσε: «Βλέπουμε μία πραγματική βελτίωση, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι συγχωνεύσεις στην εγχώρια αγορά είναι αναγκαίες για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας από τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να ανταγωνίζονται στις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχηματίσει προβλέψεις ύψους 14 δις. ευρώ για την κάλυψη επισφαλών δανείων ύψους 27 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της τράπεζας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν θα χρειασθεί πιθανότατα πρόσθετα κεφάλαια μετά την εξέταση της ποιότητας ενεργητικού της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ασκήσεις αντοχής (stress test) αργότερα στη διάρκεια του έτους.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος εφάρμοσε μία πολύ συντηρητική προσέγγιση και πιστεύω ότι έχει προνοήσει να ευθυγραμμίσει τη μεθοδολογία της με αυτή που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, στην Πειραιώς έχουμε επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο» κατέληξε ο κ. Σάλλας.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90