07/04/2014
Υποχωρεί ο δανεισμός των επιχειρήσεων

 

Eνα από τα πιο θετικά σημεία στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για τη χρήση του 2013 ήταν η αποκλιμάκωση του τραπεζικού δανεισμού που εμφάνισε ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων. Μάλιστα, κάποιες -όπως ο ΟΤΕ, η Folli Follie, η ΜΕΤΚΑ και η Αεροπορία Αιγαίου- πέτυχαν να περιορίσουν θεαματικά τις δανειακές υποχρεώσεις τους και να απαλλαγούν από ένα μεγάλο βάρος. Βέβαια, αυτό δεν ήρθε τυχαία, αλλά ήταν προϊόν συστηματικής δουλειάς και κυρίως των δραστικών περικοπών που εφαρμόστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Μισθοί, προσωπικό, ενοίκια, έξοδα κίνησης αλλά και κάθε μορφή δαπάνης μπήκαν στο «μικροσκόπιο» προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, ενώ σκληρή μάχη δόθηκε για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων με καλύτερο επιτόκιο ή τη μετατροπή τους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο. Επίσης, όπου κρίθηκε σκόπιμο εκποιήθηκαν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς το διακύβευμα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Νέες κινήσεις
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το ζήτημα του δανεισμού απασχόλησε τον επιχειρηματικό κόσμο από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και εκτινάχθηκε το κόστος χρήματος σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένει ψηλά στην ατζέντα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό έως ότου αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κορυφαίοι επιχειρηματίες, όπως ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τη βούλησή τους να περιορίσουν τα «ανοίγματά» τους και προαναγγέλλουν συνέχιση των ενεργειών τους για τη μείωση του δανεισμού.

Ο κ. Μυτιληναίος, μάλιστα, μιλώντας πριν από μερικές ημέρες σε οικονομικούς αναλυτές, ανέφερε ότι εδώ και 18 μήνες ο όμιλος Μυτιληναίος βρίσκεται σε διαδικασία επιταχυνόμενης μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους και του καθαρού δανεισμού και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και το 2014.

Οι «πρωταγωνιστές»
Από τις εταιρείες που ξεχώρισαν ήταν ο ΟΤΕ. Ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της χώρας κατάφερε να χαμηλώσει κατά 1 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ τον τραπεζικό δανεισμό του, περιορίζοντάς τον κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία δεν δίστασε να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις, όπως η πώληση των θυγατρικών Globul και Rom Telecom αλλά και του δορυφόρου της Hellas Sat, προκειμένου να βάλει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία της και να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Εξίσου εντυπωσιακές επιδόσεις παρουσίασε η Αεροπορία Αιγαίου (Aegean Airlines), η οποία χάρη στη σημαντική άνοδο των λειτουργικών ταμειακών ροών μηδενίσει τον τραπεζικό δανεισμό της, αλλά και η Folli Follie, η οποία μετά την πλήρη αποεπένδυση από τα ΚΑΕ ενίσχυσε τη χρηματοοικονομική της εικόνα, εξαλείφοντας μεγάλο μέρος του δανεισμού της (-69,97%) και εμφανίζοντας στο τέλος του 2013 καθαρό ταμείο της τάξης των 29 εκατ. ευρώ.

Σε αυτούς που ξεχώρισαν είναι, επίσης, η ΜΕΤΚΑ (-81,12%), η «Γρ. Σαράντης» (-67,31%), ο ΟΠΑΠ (-33,98%) και η «Τιτάν» (117,82%).

Στον αντίποδα, υπήρχαν και περιπτώσεις εταιρειών, όπως η Coca-Cola HBC και η Σωληνουργεία, που δεν τα κατάφεραν τόσο καλά, καθώς αύξησαν τα δάνειά τους κατά 11,69% και 41,17%, αντίστοιχα.

Επιμήκυνση αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια
Στις τράπεζες για ρύθμιση δανείων

Στις τράπεζες σπεύδουν ολοένα και περισσότερες εισηγμένες, ζητώντας την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους και την αποπληρωμή του με συμφερότερους όρους. Για αρκετές από αυτές, η ρύθμιση των δανείων είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η Spider, η Κρέκα, η Medicon και η Euromedica, οι οποίες έκαναν γνωστό πως επιδιώκουν εάν «new deal» με τις τράπεζες, ενώ οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι βαθιά αναδιάρθρωση και μάλιστα άμεσα χρειάζονται και άλλες εταιρείες από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομιας, όπως της ιχθυοκαλλιέργειας και της ακτοπλοΐας. Παράγοντες της αγοράς καλούν τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ύστερα από την ανακεφαλαιοποίησή τους έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να «ανακουφίσουν» τις εταιρείες που βρίσκονται στο «κόκκινο», είτε επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής είτε μειώνοντας τα επιτόκια.

Οι ίδιοι στέκονται και στην ανάγκη να δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία» κυρίως σε όσες εταιρείες έχουν προοπτικές, οι οποίες σήμερα ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος χρήματος, ενώ δεν είναι αντίθετοι να διακοπεί η χρηματοδότηση σε εταιρείες που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν, αφού πολλές φορές λειτουργούν σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων. «Δεν έχει νόημα να συντηρείς κάτι βιαίως, τη στιγμή που η ίδια η αγορά δεν το συντηρεί», λένε χαρακτηριστικά, και προσθέτουν πως η αποχώρηση κάποιων θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση της αγοράς.

Ανάπτυξη
Το μεγάλο ζητούμενο πάντως είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αναθέρμανση της κατανάλωσης. «Χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει νέο πλούτο. Είναι απαραίτητο από εδώ και πέρα να βρούμε να τονώσουμε τη ζήτηση, καθώς όσες περικοπές και αναδιαρθρώσεις δανείων και αν γίνουν δεν είναι αρκετές. Μοιραία θα ξαναβρεθούμε σε δύσκολη θέση, εάν συνεχισθεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ», επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90