07/04/2014
Ενδείξεις ανάκαμψης των εισηγμένων δείχνουν τα αποτελέσματα του 2013

 

ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Συγκρατημένη αισιοδοξία πίσω από τους αριθμούς έβγαλε η επεξεργασία των αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Η δεύτερη ανάγνωση των ισολογισμών δείχνει ότι οι εισηγμένες «πέρασαν τον κάβο» και το 2014 ενδέχεται να είναι η καλύτερη χρονιά μέσα στην κρίση. Τα αποτελέσματα χρήσης του 2013 με την πρώτη ματιά δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς έδειξαν ότι συνεχίστηκε η συρρίκνωση του τζίρου κατά 5%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 21,8%. Ωστόσο, η επεξεργασία στοιχείων δείχνει ότι επηρεάστηκαν από τη φορολογία (έκτακτη φορολογία, αναβαλλόμενη και αύξηση φορολογικών συντελεστών), βελτιώθηκε η κατανάλωση και κυρίως οι εισηγμένες βρήκαν τρόπους να διαχειριστούν την οικονομική κρίση.

Επιβραδύνεται η μείωση του κύκλου εργασιών

Ο συνολικός τζίρος (πωλήσεις) των εισηγμένων -πλην τραπεζών και χρηματοοικονομικών- συνέχισε να μειώνεται το 2013 λόγω της μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων και της υποχώρησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, αλλά ο ρυθμός μείωσης μετριάστηκε στο 5% με σαφείς ενδείξεις επιστροφής σε θετικό πρόσημο το 2014. Πρέπει να τονιστεί ότι υπήρξαν πολλοί κλάδοι οι οποίοι κατέγραψαν αύξηση και αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες άλλων. Οι κυριότεροι λόγοι που επηρέασαν την υποχώρηση των τζίρων ήταν η μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών καθώς και η μείωση των τιμών αγαθών σε ορισμένους κλάδους. Ευνοημένοι ήταν οι κλάδοι τουρισμού και μεταφορών, οι τζίροι των οποίων αυξήθηκαν κατά 20% και 2% αντίστοιχα. Στις εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, οι μειώσεις στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων οδήγησαν σε υποχώρηση του τζίρου κατά 8,5%. Η ίδια διαφοροποίηση και μάλιστα ενδο-ομιλικά φάνηκε και στον κλάδο Συμμετοχών, καθώς ο συνολικός κλαδικός τζίρος μειώθηκε κατά 9,6%.

Η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η εκτόξευση (146,6%) του κύκλου εργασιών της ΕΧΑΕ, που αντιστάθμισε τις υπόλοιπες απώλειες. Σημαντική μείωση (12,5%) παρουσίασαν οι κύκλοι εργασιών των τηλεπικοινωνιακών ομίλων και κυρίως του ΟΤΕ. Στις τηλεπικοινωνίες, οι τιμολογιακές προσφορές, ο έντονος ανταγωνισμός αλλά και ο κορεσμός των καταναλωτών επηρέασαν τη ζήτηση. Ειδικά για τον ΟΤΕ αποδίδεται και στην αναδιάρθρωση του ομίλου.

Στα Διυλιστήρια, η μείωση της κατανάλωσης και κυρίως η μείωση των περιθωρίων διύλισης οδήγησαν σε μείωση τζίρου κατά 5,9% ομοιόμορφα σχεδόν και για τους δύο ομίλους (Motor Οil , ΕΛΠΕ). Στις ναυτιλιακές (ακτοπλοϊκές) η άνοδος του τουρισμού βοήθησε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την άνοδο των τιμών πετρελαίου. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η άνοδος του τζίρου ορισμένων εταιρειών λογισμικού πληροφορικής (Byte, MLS, Q&R) που συμπαρέσυραν τον κλάδο σε υψηλότερα επίπεδα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90