04/04/2014
Στις τράπεζες επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

 

Το Χρηματιστήριο προετοιμάζεται για τις επερχόμενες αλλαγές που σηματοδοτεί η σημαντική αύξηση της διασποράς μετοχών που θα επέλθει από τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ήδη από σήμερα εισέρχονται στο Χ.Α. οι μετοχές της Alpha Bank που συνιστούν και αλλαγή στη στάθμιση όλων των χρηματιστηριακών δεικτών σε σχέση με τις μετοχές της τράπεζας. Ακολουθούν η δημόσια προσφορά στο εσωτερικό, της Τράπεζας Πειραιώς (7-9 Απριλίου) ενώ αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής για τις νέες μετοχές της τράπεζας είναι η 16η Απριλίου.

Σημαντικός τζίρος και συναλλαγές επικεντρωμένες στις τράπεζες ήταν ο απολογισμός της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης στην οποία καταγράφηκαν όμως ισχυρές απώλειες του Γενικού Δείκτη, καθώς το κλίμα επηρεάστηκε σαφώς από τις προχθεσινές πολιτικές εξελίξεις.

Η Alpha Bank κινήθηκε χθες ενάντια στη χρηματιστηριακή τάση. Οπως εξηγούν στην «Η» χρηματιστηριακοί παράγοντες υπήρξαν χαρτοφυλάκια που ρευστοποίησαν άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να τοποθετηθούν σε μετοχές Alpha Bank, με στόχο να αποκομίσουν κέρδη από την ισχυρότερη συμμετοχή της τράπεζας στους δείκτες. Παράλληλα οι τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί, είχαν συμπιέσει την τιμή. Βέβαια η τάση στο Χρηματιστήριο σε σχέση με τις τράπεζες θα καταγραφεί σε βάθος χρόνου και αυτό συνιστά ένα είδος αναμονής και προετοιμασίας για τους επενδυτές, παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες. Οι θετικές ωστόσο ενδείξεις είναι γεγονός όπως προκύπτει από την ισχυρή συμμετοχή των ξένων μακροπρόθεσμων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Alpha Bank απέσπασε το 41% της συνολικής μεικτής αξίας συναλλαγών, ενώ ο τελικός όγκος ήταν 96.996.856 τεμάχια. Οι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον για τις τράπεζες θα βαίνει αυξανόμενο, καθώς η επαναϊδιωτικοποίησή τους και η εμπέδωση της πεποίθησης πως η ελληνική οικονομία μόνον ευνοϊκά μπορεί να επιδράσει στον κλάδο αποτελούν ισχυρές εβδείξεις για το αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες στη φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρή κερδοφορία, αφού «κόκκινα» δάνεια για τα οποία έχουν ληφθεί προβλέψεις ή έχουν διαγραφεί θα αρχίσουν να εξοφλούνται ενισχύοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η έξοδος της χώρας στις αγορές αποτελεί την αρχή αυτού του νέου κύκλου, σημειώνουν έγκυροι αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου αναμένεται η ιδιωτικοποίηση της Eurobank και η προετοιμασία για τις δημόσιες προτάσεις των warrants από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ολα τα παραπάνω δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Χθες ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.323,24 μονάδες με απώλειες 2,20%. Ο τζίρος, που ήταν και ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, έφθασε τα 171,9 εκατ, από τα οποία τα 24,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90