03/04/2014
Τη Μ. Τρίτη οι συμβάσεις για τα πετρέλαια

 

Τη Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου, αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, αναφέρουν έγκυρες πηγές, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας δεν θα δώσει και νέα αναβολή για τις υπογραφές. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ημερομηνία που δίνει το υπουργείο, από τις 27/3/2014 ως σήμερα, για έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε πριν από 27 μήνες και οι ανάδοχοι για τις πρώτες δύο παραχωρήσεις έχουν ανακηρυχθεί από το καλοκαίρι. Το τελευταίο εμπόδιο που φαίνεται ότι επιλύθηκε αφορά στην ευθύνη των εταίρων στις κοινοπραξίες, σε περίπτωση ατυχήματος, περιβαλλοντικής καταστροφής κ.λπ. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο αποδέχθηκε ότι κάθε εταιρεία - μέλος της κοινοπραξίας θα ευθύνεται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της σε αυτήν, οπότε την περίοδο αυτή τροποποιούνται ανάλογα οι σχετικοί όροι στις συμβάσεις που θα υπογραφούν.

Κοινοπραξία

Στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την Edison και την Petroceltic, ενώ στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο οι κοινοπραξίες Energean Oil/Petra Petroleum και Energean Oil/Trayan Oil αντίστοιχα. Η σύμβαση για το Κατάκολο αναμένεται να υπογραφεί την ίδια ημέρα, παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν στον διαγωνισμό, την καθυστέρηση και την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, ήδη οι προθεσμίες είναι οριακές, αφού οι συμβάσεις για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή και η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90