02/04/2014
Άνοιγμα σε νέες αγορές κάνει ο ΟΤΕ, με στόχο την ενίσχυση εσόδων (επενδύσεις και εξαγορές στο πλάνο του ΟΤΕ το 2014)

 

Με τα μάτια στραμμένα στις διεθνείς αγορές βρίσκεται ο ΟΤΕ, ο οποίος λόγω των ταμειακών του διαθεσίμων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγορών, αν προκύψουν ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Μ. Τσαμάζ, υπάρχουν ήδη σχέδια για το μέλλον, χωρίς ωστόσο σε αυτά να περιλαμβάνεται η εξαγορά της Cyta στην Κύπρο. «Υπάρχουν σχέδια, αλλά δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ βρίσκεται στην καλύτερη φάση και έχει τα καλύτερα εφόδια που μπορούσε να έχει. Ειδικότερα ο Όμιλος έχει στα ταμεία του 1,5 δισ. ευρώ και έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό του στα επίπεδα της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA). Παράλληλα υλοποιεί πλάνο επενδύσεων 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ έως το 2016 σε δίκτυα νέα γενιάς.

Ο Μ. Τσαμάζ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει και νέο ομολογιακό δάνειο σε περίπτωση που μέσω αυτής της διαδικασίας ο ΟΤΕ θα μπορέσει να πετύχει μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Αναφερόμενος στις επιλογές του Ομίλου τον τελευταίο χρόνο είπε ότι «βραβεύτηκαν» από τις αγορές γι' αυτό και η μετοχή υπεραποδίδει (105,7%) έναντι του ΧΑ (-4%), αλλά και των telecoms της Ευρώπης (24%). Μάλιστα εκτίμησε ότι αν ο ΟΤΕ είχε την έδρα του εκτός Ελλάδας τότε, πιθανόν, θα είχε καλύτερη αξιολόγηση και από τη μητρική του εταιρεία, Deutsche Telekom.

Ρυθμιστική αρχή

Καταιγιστικός ήταν για ακόμα μια φορά έναντι των ανταγωνιστών αλλά και της ρυθμιστικής αρχής. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, «ο ανταγωνισμός στην κινητή έχει χάσει την ψυχραιμία του», ενώ πρόσθεσε ότι η Cosmote -παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει χάσει τα τελευταία χρόνια περίπου το 50% των εσόδων της- έχει καταφέρει να αυξήσει το μερίδιό της σε επίπεδο EBITDA από 40% στο τέλος του 2007, σε 63% στο τέλος του 2013. Δεν δίστασε πάντως να πει ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του ΟΤΕ μέχρι το τέλος του 2013 ήταν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ονομασίας στον OTE και την Cosmote την επόμενη πενταετία, ακόμα και αν η Deutsche Tekekom προχωρήσει στην εξαγορά και του 10% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, καθώς πρόκειται για δύο πολύ «δυνατά» brand-names. Παράλληλα προανήγγειλε ότι Όμιλος θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για το έργο «Σύξευζις 2», το Free WiFi, αλλά και τον διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα.

Παρουσιάζοντας το πλάνο του Οργανισμού για το 2014 τόνισε ότι το VDSL μέσα στο 2014 θα έχει φτάσει σε 1.300.000 νοικοκυριά, δηλαδή πληθυσμιακή κάλυψη της τάξης του 30%.

Αντίστοιχα στην κινητή, η Cosmote σχεδιάζει στο ίδιο διάστημα να έχει ανεβάσει την πληθυσμιακή κάλυψη του 4G στο 70%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90