31/03/2014
Νέο τοπίo στις τράπεζες - Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου

 

Σε δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Την ερχόμενη Τρίτη η τράπεζα περιμένει την έγκριση του ενημερωτικού, ενώ οι δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στο ελληνικό επενδυτικό κοινό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το α' 10ήμερο του Απριλίου.

Ο κ. Μ. Σάλλας, μιλώντας χθες στις γενικές συνελεύσεις κοινών και πρνομιούχων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε πως είναι καλή περίοδος για το Δημόσιο να βγει στις αγορές και πρόσθεσε ότι οι διεθνείς αναλυτές εκτίμησαν πρώτοι το θετικό της συγκυρίας μετά την μεγάλη επιτυχία της έκδοσης του Ομίλου στο ομολογιακό των 500 εκατ. ευρώ. Όπως είπε o κ. Σάλλας, «το σύνθημα για το μέλλον αλλά και το βασικό χαρακτηριστικό του προσωπικού είναι η 'ρεαλιστική αισιοδοξία'. Απαιτείται ομόνοια, αλληλεγγύη, συναδελφικότητα για να ξεπεραστεί η κρίση».

Όσον αφορά τη μεγάλη επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης της τράπεζας ο κ. Σάλλας τόνισε πως «αποτελεί σαφές δείγμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία, όπως και οι επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική αγορά».

«Οι ξένοι πιστεύουν ότι υπάρχει αλλαγή αντιμετώπισης των πραγμάτων από την ελληνική πλευρά. Είναι γεγονός ότι πολύς κόσμος έχει κουραστεί από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια και αυτό που θέλω να πω είναι ότι πιστεύω πως η προσπάθεια αυτή δεν θα πάει χαμένη για κανέναν από εκείνους που την κατέβαλαν».

Αυξημένες προσδοκίες
Ο κ. Μ. Σάλλας επιχείρησε μία ιστορική αναδρομή για την Τράπεζα Πειραιώς, που το 2016 κλείνει μία εκατονταετία ιστορίας στη χώρα. Ο πρόεδρος της τράπεζας αναφέρθηκε στα βαριά αποτυπώματα της Πειραιώς στην οικονομία της χώρας. «Πρώτη στην ηλεκτρονική τραπεζική, πρώτη στην περιβαλλοντική τραπεζική, πρώτη στην ανάπτυξη των δημοσίων έργων και σήμερα φέρνουμε πρώτοι τη συμβολαιακή γεωργία», τόνισε ο κ. Σάλλας, που χαρακτήρισε ιστορική την αύξηση κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής της Πειραιώς υπενθύμισε, ακόμα, ότι από τον όμιλο πραγματοποιήθηκαν 13 εξαγορές στην Ελλάδα και 8 στο εξωτερικό. Το 1991 που εξαγοράστηκε η τράπεζα από ομάδα επιχειρηματιών είχε 0,1% μερίδιο αγοράς και σήμερα έχει 30%. Τότε είχε 75 εκατ. ευρώ ενεργητικό και σήμερα 95 δισ. Ο πρόεδρος του Ομίλου ευχαρίστησε στελεχικό δυναμικό και προσωπικό της τράπεζας, μετόχους και πελάτες που την στήριξαν σε εύκολες και δύσκολες στιγμές.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε να προσφερθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έως 102.941.176 νέες κοινές μετοχές (10% των νέων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης μετοχών στο διεθνές βιβλίο προσφορών σε τιμή 1,70 ευρώ.

Ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν τελικά στους επενδυτές του διεθνούς βιβλίου προσφορών θα μειωθεί ανάλογα, ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των μετοχών που θα καλυφθούν στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Τα συνολικά αντλούμενα κεφάλαια θα ανέρχονται σε 1,75 δισ. ευρώ και στα πλαίσια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου θα εκδοθούν συνολικά 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές. Στο μετοχολόγιο της τράπεζας συμμετέχουν πλέον πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Η τράπεζα μέσα στον Μάιο θα πάρει πίσω τις προνομιούχες μετοχές εξοφλώντας το Δημόσιο που ισοπόσως θα μειώσει το χρέος του. Αυξάνεται το ποσοστό ιδιωτών στην τράπεζα.

Αlpha Bank
Στις 4 Απριλίου οι νέες μετοχές

Στις 4 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών (1.846.153.846 τεμάχια) της Alpha Bank, εφόσον έχουν ληφθεί έως τότε οι απαραίτητες εγκρίσεις, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της τράπεζας από τη διοίκησή της. Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η τράπεζα την 1η Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί και να δημοσιευθεί το ενημερωτικό δελτίο, στις 3 Απριλίου να πιστωθούν οι νέες μετοχές στους δικαιούχους και στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους.

Ας σημειωθεί ότι από προχθές τα κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ εισήλθαν στα ταμεία της τράπεζας υπό τη μορφή καταθέσεων και η τυπική τους καταβολή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου. Η τράπεζα σημειώνεται πως δεν διαθέτει τμήμα της έκδοσής της στο εσωτερικό.

Μετά και τη λήξη των σχετικών εγκρίσεων, το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρεί στο 70%. Από το ποσοστό των ιδιωτών, το 76% είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 21% φυσικά και νομικά πρόσωπα και μόλις 3% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha, ήταν τόσο ισχυρή η ζήτηση από την πλευρά των ξένων επενδυτών, ώστε το βιβλίο να καλυφθεί μέσα σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά από την έναρξή του. Η τράπεζα έκανε πάνω από 250 συναντήσεις με fund managers.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας το μετοχολόγιο της τράπεζας έχει προσελκύσει υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η τράπεζα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών 240 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένη συνεννόηση με την ΕΚΤ, ώστε στις 21 Μαΐου να γίνει η εξόφλησή τους.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την αύξηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με έκδοση 1.846.153.846 νέων κοινών μετοχών και τιμή διάθεσης στο 0,65 ευρώ.

ΤΧΣ: Υπερκαλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες

Tο TXΣ χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Tράπεζας Πειραιώς. H διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου, Aναστασία Σακελλαρίου, δήλωσε: «H άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοίνωσε η TτE, ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, συμβάλλοντας σημαντικά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και σηματοδοτεί τη δυναμική τους επάνοδο στις διεθνείς αγορές». Tο Tαμείο ενέκρινε χθες στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε τιμές που καλύπτουν τις τιμές κτήσης του Tαμείου.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90