27/03/2014
Κίνηση-ματ για το «Ελληνικό» με προσφορά 915 εκατ. ευρώ

 

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της πιο σημαντικής αποκρατικοποίησης, αλλά και στο ξεκίνημα της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση.

Διαψεύδοντας τις φήμες, τόσο για την αρχική προσφορά όσο και για την εξέλιξη του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», η Lamda Development, εταιρεία του ομίλου Λάτση, προέβη χθες σε μια εντυπωσιακή κίνηση. Κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, είναι υψηλότερη κατά 25% σε σχέση με την αρχική, που δεν ήταν τελικά 430 εκατ. ευρώ όπως φημολογούνταν αλλά 732 εκατ. ευρώ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος ώστε η κοινοπραξία της Lamda Development με την κινεζική Fosun και την αραβικών συμφερόντων Al Maabar να αποκτήσει την έκταση των 6.230 στρεμμάτων καθώς εκτιμάται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει δεκτή την προσφορά. Αλλωστε, στη χθεσινή ανακοίνωσή της προανήγγειλε την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού, τονίζοντας ότι μετά «το τέλος της διαδικασίας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου».

Τα πολύ σημαντικά σημεία της προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία είναι, εκτός των 915 εκατ. ευρώ, τα εξής:

  • Το 33% του ποσού θα δοθεί με την υπογραφή της συμφωνίας. Δηλαδή περίπου 302 εκατ. ευρώ θα μπουν άμεσα στα κρατικά ταμεία. Τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε διάστημα δέκα ετών.
  • Η βελτιωμένη προσφορά είναι κατά 25% υψηλότερη από την αρχική και υπερκαλύπτει την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (American Appraisal). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποτίμηση αυτή είναι γύρω στα 700-750 εκατ. ευρώ.
  • Η εταιρεία αναλαμβάνει να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που αφορούν στις απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Πρόκειται κυρίως για την αποξήλωση 2 εκατ. τ.μ. τσιμέντου, την κατασκευή χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, την κατεδάφιση δεκάδων κτιρίων που βρίσκονται στην έκταση κ.λπ.
  • Η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.
  • Στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το τέλος του μήνα «οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη προτιμητέου επενδυτή».

Παρά το γεγονός ότι τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η Lamda Development τηρούν σιγήν ιχθύος, εκφράζεται ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι ο διαγωνισμός θα λήξει επιτυχώς, ενώ το επόμενο διάστημα μπορεί να γίνουν γνωστές κι άλλες πτυχές της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι θα δοθεί η δυνατότητα στη Lamda να μπορεί να πωλήσει μέρος της έκτασης, προσελκύοντας κι άλλους ισχυρούς ξένους επενδυτές. Δηλαδή θα μπορέσει να καλύψει μέρος του τιμήματος, αλλά και της επένδυσης-μαμούθ που θα γίνει στο Ελληνικό, μέσω της «εμπλοκής» κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που έχουν την τεχνογνωσία και το ρευστό για να κάνουν τέτοιου μεγέθους αστικές αναπλάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η τεχνική προσφορά της κοινοπραξίας, το πλάνο ανάπτυξης δηλαδή που φέρει την υπογραφή του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ έγινε δεκτό μετ' επαίνων. Κι αυτό διότι προβλέπει μεικτές χρήσεις στο Ελληνικό, με την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, πολυτελείς κατοικίες, τέσσερα πεντάστερα ξενοδοχεία και καζίνο, ουρανοξύστες με πολυτελή σπίτια, γραφεία και καταστήματα, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο, αναβαθμισμένη μαρίνα, κοινόχρηστους χώρους για όλους τους πολίτες, 150 παιδικές χαρές κ.λπ.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια νέα, παραθαλάσσια πόλη στην Αθήνα και θα ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, υπολογίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ακινήτου, η περιοχή του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, βάσει της πρότασης Φόστερ, αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της ανάπτυξης του ακινήτου, θα δημιουργηθεί ένας υψηλός αριθμός νέων θέσεων εργασίας, περίπου 50.000. Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,2%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90