09/12/2013
Ελληνική εταιρεία εξαγοράζει πολυεθνική;

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η ελληνική εταιρεία αναψυκτικών Lux Μαρλαφέκας και η εν Ελλάδι Pepsico. Τα ενδεχόμενα είναι όλα στο τραπέζι και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι και η εξαγορά της Pepsico από τη Lux. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο και εφόσον καταλήξουν είναι πολύ πιθανό άμεσα να υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι νέο, αφού και στο παρελθόν υπήρξε προσέγγιση των δύο πλευρών, χωρίς, ωστόσο, να έχει θετική κατάληξη. Η ελληνική εταιρεία, πάντως, παρά την κρίση, όχι μόνο δείχνει να αντέχει αλλά και να βελτιώνει και τα μεγέθη της.

Μ. Ντράγκι Επικεφαλής της ΕΚΤ
Αναμένουμε χαμηλό πληθωρισμό την επόμενη διετία

Αργούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη την επόμενη διετία προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο. Η ΕΚΤ αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2014 και κατά 1,5% το 2015. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Ντράγκι επανέλαβε ότι «αναμένουμε χαμηλό πληθωρισμό για παρατεταμένη περίοδο», στέλνοντας σαφές μήνυμα στην αγορά για τη νομισματική πολιτική. «Αναμένουμε χαμηλό πληθωρισμό για παρατεταμένη περίοδο και στη συνέχεια σταδιακή ανοδική κίνηση προς τα επίπεδα πληθωρισμού κοντά στο 2%», ανέφερε ο Ντράγκι.

Μία ανάσα πριν από την ανάληψη κορυφαίας θέσης
Η μεγάλη επιστροφή προ των θυρών

Εχει συνδέσει το όνομά του με μία από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι, παρά το γεγονός ότι εκείνη την εποχή η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση πολεμήθηκε όσο λίγες, κυρίως από εθνικιστές αλλά όχι μόνο. Σήμερα βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο μεγάλης εισηγμένης εταιρείας ως μη εκτελεστικό μέλος. Οι εξελίξεις από ότι λένε οι πληροφορίες δεν θα είναι άμεσες και απαιτούν χρόνο έως ότου υλοποιηθούν. Μάλιστα, κάποιοι τις προσδιορίζουν για τον προσεχή Μάρτιο. Αν οι πληροφορίες υλοποιηθούν απομένει να δούμε στην πράξη εάν οι ικανότητες προ μνημονίου μπορούν να επαληθευτούν και στη μετα-μνημονίου εποχή. Ο καιρός θα δείξει....

Σε δύο στρατόπεδα στην Intracom Telecom
Κόντρα μεταξύ μετόχων με αφορμή ένα deal

Για τεταμένο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Intracom Holdings με τη ρωσική Sitronics, τους δύο βασικούς μετόχους της Intracom Telecom (49% και 48% αντίστοιχα), κάνουν λόγο οι πληροφορίες. Η αιτία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά για την απόκτηση -τουλάχιστον- ορισμένων τομέων της Intracom Telecom από τη σουηδική Ericsson, αλλά η ρωσική πλευρά φαίνεται να έχει μπλοκάρει το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2013 Sitronics και Intracom Holdings συζητούν αν η ρωσική εταιρεία θα αποκτήσει το μερίδιο της ελληνικής πλευράς στην Intracom Telecom. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση.

Η επανάσταση των καπιταλιστών
Πλέον θα αποφασίζουν οι προλετάριοι μέτοχοι

Η μαρξιστική θεωρία στηρίζεται στην άποψη ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και να κερδίζουν οι ίδιοι τις υπεραξίες που παράγουν. Στον καπιταλισμό ισχύει ότι το «κουμάντο» στις επιχειρήσεις γίνεται από τον έχοντα την πλειοψηφία των μετοχών. Τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα ήρθε να ανατρέψει η «Βιοχάλκο» και ο βασικός της μέτοχος. Σε γενικές συνελεύσεις που συγκαλούνται τον Ιανουάριο το «κουμάντο» θα το πάρουν οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι και θα αποφασίσουν για το αν θα γίνουν ή όχι δημόσιες προτάσεις στις θυγατρικές. Δηλαδή με λίγα λόγια θα αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι ο Ν. Στασινόπουλος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει 190 εκατ. ή όχι. Σημεία των καιρών.

Και οι Γερμανοί πλέον βάζουν το θέμα στο τραπέζι
Το χρέος θα μειωθεί αν... υλοποιηθεί το πρόγραμμα

«Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι». Η παροιμία μάλλον ταιριάζει απόλυτα στο θέμα του ελληνικού χρέους. Ολοι πλέον το γνωρίζουν ότι κάτι θα γίνει εντός του 2014 εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Κάποιοι για δικούς τους εσωτερικούς λόγους δείχνουν να το απορρίπτουν ή στην καλύτερη περίπτωση να λένε ότι θα το δουν στο μέλλον. Τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας δεν φαίνεται να κρύβουν τα λόγια τους και λένε ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της και ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης των ισχυρών εταίρων της Ελλάδος.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90