24/03/2014
Εξοδος Πειραιώς - Alpha στις αγορές και μάχη στη Βουλή για Eurobank

 

ΤΑ «ΟΠΛΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Τις συμπληγάδες του τραπεζικού θα επιχειρήσει να περάσει επιτυχώς η κυβέρνηση η οποία πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού υποχρεούται να εξυπηρετήσει τον στόχο ιδιωτικοποίησης της Eurobank, στον οποίο επιμένει σθεναρά η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και να αντισταθμίσει τις μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις οι οποίες δεν προέρχονται μόνον από την αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά, πυρετωδώς ετοιμάζονται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και η Alpha Bank, οι οποίες αναμένεται να αντλήσουν 1,750 δισ. ευρώ και 1,2 δισς. ευρώ αντιστοίχως και έχουν συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις για τις 28 Μαρτίου. Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα που ανακοίνωσε προχθές αποτελέσματα, θα καταθέσει το κεφαλαιοποιητικό της σχέδιο στις 15 Απριλίου στην ΤτΕ, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες και θα αποσαφηνίσει με ποιον τρόπο θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή και θα αφορά τις τράπεζες παραμένουν πολλές όπως επίσης και οι εκκρεμότητες.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο και το τμήμα που θα αφορά στις τράπεζες θα είναι ξεχωριστό άρθρο ή αν το θέμα των τραπεζών θα αποτελεί από μόνο του ένα νομοσχέδιο. Και οι δύο περιπτώσεις πάντως δίνουν δυνατότητες στους βουλευτές να εκφραστούν και καθιστούν πιο δύσκολο τον ρόλο του οικονομικού επιτελείου.

Αποτίμηση Eurobank
Η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή όσον αφορά τη Eurobank. Το ΤΧΣ είναι αυτό που θα προτείνει λύσεις με στόχο να περιοριστεί η τελική ζημιά για το ίδιο το ταμείο και θα δίνει προοπτικές για κάλυψη των απωλειών στο μέλλον. Άλλωστε η τιμή θα είναι αυτή που θα καθορίσει τελικώς και την έκβαση της υπόθεσης. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την τράπεζα θα πρέπει από κάθε άποψη να θεωρείται δεδομένο, ωστόσο το ύψος στο οποίο θα γίνει η αύξηση αυτή, θα καθορίσει εν πολλοίς και τη συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.

Προκειμένου η αποτίμηση να έχει ένα δίκαιο χαρακτήρα το πιθανότερο είναι να αναζητηθούν δύο ανεξάρτητοι εκτιμητές κάτι άλλωστε που προβλέπει και ο επενδυτικό νόμος για τις εταιρείες που πρωτοεισάγονται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εφόσον πάντως καλυφθούν και τα 3 δισ. της αύξησης από τους ιδιώτες, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό του ταμείου να κατέλθει στο 35%.

Σε αντίθετη περίπτωση το ταμείο θα διατηρήσει υψηλότερο ποσοστό άνω του 50%, αφού θα κληθεί να καλύψει τα αδιάθετα της έκδοσης. Στην πρώτη περίπτωση αναζητείται τρόπος από το Ταμείο να καλύψει τμήμα τουλάχιστον των ζημιών του που θα έχουν λογιστικοποιηθεί (αφού είχε εισέλθει στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας σε πολύ υψηλότερες τιμές) και ο τρόπος αυτός είναι να αποκτήσει δικαιώματα το Ταμείο για μελλοντικές σημαντικές αποδόσεις στις μετοχές των ιδιωτών, εφόσον αυτές οι αποδόσεις υπάρξουν. Ουσιαστικά πρόκειται για warrants που θα έχει στην κατοχή του το ταμείο και θα μπορεί να τα ασκεί, εφόσον η πορεία της μετοχής της Eurobank μετά την ιδιωτικοποίηση είναι ανοδική. Το ζήτημα είναι κατά πόσον θα πειστούν οι κυβερνητικοί βουλευτές να ψηφίσουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Εθνική
Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Θεωρεί πως η κερδοφορία της που ανακοινώθηκε προχθές (809 εκατ. ευρώ) αλλά και εναλλακτικές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης -η τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου- είναι τα στοιχεία που θα της δώσουν τα εφόδια για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τα πρόσφατα stress tests.

Στο conference call με ξένους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της η τράπεζα αναφέρθηκε σε δέκα τέτοιες κινήσεις, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές.

Πάντως πέρα από τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία διαθέτει η Εθνική φαίνεται να συζητά την έκδοση ομολογιακού 1,5 ? 2 δισ. ευρώ μετατρέψιμου σε μετοχές, κάτι πάντως που η ίδια η τράπεζα δεν σχολιάζει.

Τράπεζα Πειραιώς
Οσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ο Ομιλος ολοκλήρωσε με σημαντική επιτυχία το εγχείρημα να βγει στις αγορές με ομολογιακή έκδοση κυρίου χρέους 500 εκατ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε 6 φορές και το επιτόκιό της διαμορφώθηκε σε 5%. Η Πειραιώς, όπως δήλωσε ο Ντέρεκ Μιλς της Deutsche Bank προσφέρει μία μεγάλη πλατφόρμα για τον δανεισμό άλλων φορέων ενώ, όπως υπογραμμίζουν ξένοι αναλυτές, η τράπεζα άνοιξε τον δρόμο και για εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις αγορές. Με την αύξηση-μαμούθ που σχεδιάζει ο όμιλος υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές του ανάγκες ακόμα και στο δυσμενές σενάριο των stress tests, επαναγοράζει τις προνομιούχες μετοχές και ανοίγει τον δρόμο για τη μελλοντική διανομή μερισμάτων στους μετόχους του που θα προκύψουν από την ισχυρή του κερδοφορία, και ασφαλώς ξεκινά δυναμικά τις διαδικασίες για ανάπτυξη των τραπεζικών του εργασιών και συμμετοχή του στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Συγχρόνως η τράπεζα προχωρεί την ταχύτατη ιδιωτικοποίησή της, αφού μετά από αυτήν την αύξηση το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων θα διαμορφώνεται στο 35%.

Από την πλευρά της Alpha Bank η αύξηση κεφαλαίου είναι εγγυημένη. Συγχρόνως η Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει και αυτή στην επαναγορά των προνομιούχων μετοχών της, με αποτέλεσμα να ανοίγει και αυτή τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος, ενώ συγχρόνως καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Έτσι η τράπεζα προχωρί στη γρήγορη ιδιωτικοποίησή της.

Στα road shows η αποδοχή του εγχειρήματος και των δύο τραπεζών δείχνει ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μεγάλους ρυθμούς κερδοφορίας τον τραπεζικό τομέα, απαλλάσσοντάς τον από το άλγος των «κόκκινων» δανείων.

Οι δύο τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό αφού, ούτως ή άλλως, ο βασικός μέτοχος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την παρουσία του και την ψήφιση των αυξήσεων απαλλάσσει τα πιστωτικά ιδρύματα από επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90