06/12/2013
Λύση στα ΕΑΣ για τη δόση του 1 δισ. Ευρώ

Για την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, απομένει ένα προαπαιτούμενο, η συμφωνία για την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ενώ η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται, με τα σημερινά δεδομένα, την επόμενη εβδομάδα, πιθανόν στις 11 Δεκεμβρίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα. Χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, όπου και χθες βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εκτιμούσε πως για να δοθεί «πράσινο» φως για την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ το μόνο θέμα που απομένει είναι η συμφωνία για τα ΕΑΣ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, σχετικά με τη συνέχιση της αξιολόγησης από την τρόικα, στο Eurogroup της Δευτέρας θα εξεταστεί η πρόοδος των συνομιλιών που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, από απόσταση, καθώς και η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως απέφυγε χθες να διακινδυνεύσει οποιαδήποτε εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσει ο νέος έλεγχος, δεν πήρε θέση και για τα μεγάλα «αγκάθια» του δημοσιονομικού κενού και της άρσης του μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς, ενώ διέψευσε φήμες ότι χθες διεξήχθη τηλεδιάσκεψη με θέμα τη φορολόγηση των ακινήτων.

Δύο μέτωπα
Με το Eurogroup της Δευτέρας και την επιστροφή, εκτός απροόπτου, των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, ξεκινά νέος αγώνας δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, σε δύο «μέτωπα»: Την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και την επίτευξη έστω καταρχήν συμφωνίας για τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση επιπλέον 4,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις δόσεις του Δεκεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να έχει κλείσει όλα τα ζητήματα έως το τέλος του έτους, πριν η χώρα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2014, σε εξαιρετικά δηλαδή ασφυκτικά περιθώρια με δεδομένα τα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η Βουλή αναμένεται να κλείσει σε περίπου δύο εβδομάδες για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Πέραν του ζητήματος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που είναι το μόνο που απομένει για να δοθεί «πράσινο» φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο, για την εκταμίευση των υπολοίπων 4,9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, οι σκόπελοι παραμένουν σημαντικοί.

Στην καρδιά των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η αναζήτηση συμβιβασμού με την τρόικα στο «θερμό», πολιτικά, μέτωπο, των πλειστηριασμών, η συμφωνία για το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων αλλά και το πώς θα καλυφθεί, τελικά, το δημοσιονομικό κενό του 2014. Για τα μέτρα που θα απαιτηθούν για το 2015, η τρόικα φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, διατεθειμένη να μην επιμείνει ιδιαίτερα στη φάση αυτή σε συγκεκριμένο προσδιορισμό και νομοθέτηση μέτρων, παραπέμποντας το θέμα σε επόμενη αξιολόγηση.

Τις ώρες αυτές σε όλα τα επίπεδα επιχειρείται μια δύσκολη σύγκλιση, σε συνομιλίες που διεξάγονται εξ αποστάσεως, ώστε με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα να μπορέσει να βρεθεί κοινός τόπος, με τους πιστωτές να επιθυμούν όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα να υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας. Πηγές της τρόικας εκτιμούσαν ότι εφόσον αυτή επιστρέψει στην Αθήνα, κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως οι δύο πλευρές έχουν έλθει κοντά σε ορισμένα ζητήματα, αυξάνοντας τις πιθανότητες συμφωνίας. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως εκτός της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια ακόμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Δεκεμβρίου, όπου αν και η Ελλάδα δεν θα είναι επισήμως στην ατζέντα, θα μπορούσε να εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα και η πρόοδος των συνομιλιών έως τότε.

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90