25/04/2017
Με τίμημα 232 εκατ. ευρώ ο ΟΛΘ περνά σε νέα εποχή

 

Στον έλεγχο του γαλλογερμανικού σχήματος στο οποίο συμμετέχει και ο ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, περνά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έναντι τιμήματος που έφτασε τα 231.926.000 ευρώ. Ύστερα από αρκετούς μήνες αγωνίας και σκληρή μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, μια από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις στη σύγχρονη ελληνική ιστορία φθάνει σε αίσιο τέλος, γεννώντας προσδοκίες για την επόμενη μέρα του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αλλά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ, η βελτιωμένη προσφορά που υπέβαλε η ένωση των εταιρειών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS» για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ ήταν που πλειοδότησε από τις τρεις που κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Το τίμημα είναι μεγαλύτερο από την κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού, η οποία είναι λίγο πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το «κλείσιμο» της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή, το τίμημα είναι με premium 68% (!).

Πληροφορίες θέλουν την Dubai Ports, η οποία διεκδικούσε μαζί με την ICTSI από τις Φιλιππίνες να έκανε την καλύτερη προσφορά στον πρώτο γύρο, ωστόσο στο δεύτερο γύρο φέρεται να έκανε ένα βήμα πίσω, καθώς δεν ήθελε να ακολουθήσει...

Η κοινοπραξία που τελικά επικράτησε στην διαγωνισμό έκανε «ρελάνς» προσφέροντας ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε αμέσως. Με τον τρόπο αυτό η κοινοπραξία των Γάλλων και Γερμανών και του Ι. Σαββίδη έδειξε ότι θέλει περισσότερο το λιμάνι το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο διαφορετικοί αποτιμητές και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 231.926.000 ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051). Το Ταμείο σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει εξέλιξη-ορόσημο την παραχώρηση του ΟΛΘ στο σχήμα που συμμετέχει ο ομογενής επιχειρηματίας και τονίζει πως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Who isWho

Οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΛΘ ανήκουν στην ελίτ της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής, με ισχυρή παρουσία στους κλάδους που δραστηριοποιούνται και σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, η Terminal Services SAS είναι μέλος του ομίλου της CMA CGM, τρίτης μεγαλύτερης παγκοσμίως ναυτιλιακής εταιρείας στη μεταφορά containers που εξυπηρετεί τα 420 από τα 521 εμπορικά λιμάνια της υφηλίου, ενώ η Deutsche Invest Equity Partners GmbH διαχειρίζεται κεφάλαια που αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ, με τοποθετήσεις σε επιχειρηματικές συμμετοχές, αναπτυξιακές δράσεις και διαχείριση ακινήτων, με εστίαση στις αγορές της Γερμανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ο δε Ιβάν Σαββίδης εκτός του ότι είναι μεγαλομέτοχος στον ΠΑΟΚ, έχει, μεταξύ άλλων, ήδη επενδύσει στη ΣΕΚΑΠ, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» και στη «Σουρωτή», ενώ έχει αποκτήσει ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική. Τα επόμενα χρόνια προτίθεται να επενδύσει κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ σε υπό εξέλιξη προγράμματα στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90