27/03/2017
«Πράσινο φως» για την επέκταση της σύμβασης στο «Ελ. Βενιζέλος»

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για 20 έτη, καθώς οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών έδωσαν το «πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΑΑ. Την ίδια στιγμή το πρώτο δίμηνο του έτους έχει ξεκινήσει «δυναμικά» για το αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφοντας αύξηση 7,8% στην επιβατική κίνηση Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η σύμβαση που είχαν υπογράψει αρχικά οι μέτοχοι του αεροδρομίου της Αθήνας έχει διάρκεια παραχώρησης έως το 2026. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτείνεται 20ετή παράταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, δηλαδή μέχρι το 2046.

Ωστόσο κύριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ - ΔΑΑ αποτελεί το σχετικό τίμημα. Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα, από την άλλη, ο ΔΑΑ το πιο ρεαλιστικό, δεδομένου ότι η αεροπορική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι επιθυμεί εφάπαξ τίμημα μεταξύ 550 - 600 εκατ. για την 20ετή παράταση, αλλά και ποσοστό επί των ετήσιων κερδών του αερολιμένα.

Το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, έχει συμπεριλάβει στην πρότασή του τα «αεροπορικά ρίσκα», επιδιώκοντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Η νέα σύμβαση που θα είναι αποτέλεσμα συνομιλιών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ - ΔΑΑ θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ε.Ε. αλλά και της ελληνικής Βουλής.

Η επιβατική κίνηση

Αυξημένη κίνηση κατά 7,8% ήταν η κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας το πρώτο δίμηνο του 2017, φτάνοντας τα 2,33 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου ελάχιστη μείωση 2% παρουσίασε η κίνηση εσωτερικού, ενώ η κίνηση εξωτερική απογειώθηκε στο +14,6%.

Ο Φεβρουάριος κατέγραψε άνοδο της τάξης του 5,1% σε σχέση με τον περσινό μήνα και η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 1,12 εκατομμύρια επιβάτες. Παρά το γεγονός ότι η κίνηση σε επιβάτες εσωτερικού παρουσίασε μικρή πτώση της τάξης του 2,4%, οι διεθνείς επιβάτες συνέχισαν την δυναμική άνοδό τους κατά 10,5%.

Πόλος έλξης για αεροπορικές εταιρείες

Σε... μαγνήτη για νέες αεροπορικές εταιρείες αλλά και νέους προορισμούς έχει μετατραπεί ο διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Έχοντας καταγράψει για ακόμα μία χρονιά την καλύτερη ιστορική του επίδοση, με πάνω από 20 εκατομμύρια διακινηθέντες επιβάτες το 2016, και αποκτώντας στις... αποσκευές του ήδη έναν μεγάλο παίκτη που συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με τη Νέα Υόρκη καθημερινά, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά για την τουριστική κίνηση της χώρας το καλοκαίρι.

Η είδηση για την έναρξη, από τις 12 Μαρτίου, νέας απευθείας καθημερινής πτήσης προς τη Νέα Υόρκη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου από την Emirates για πρώτη φορά μετά το 2012, αποτέλεσε την εκπλήρωση ενός στόχου όλων των τουριστικών φορέων. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια η σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη ήταν μόνο εποχική.

Παράλληλα από την ερχόμενη περίοδο προστίθενται τρεις νέες εβδομαδιαίες πτήσεις και οκτώ νέοι προορισμοί, οι οποίοι εκτός από τη Νέα Υόρκη είναι: Σιγκαπούρη, Κάσελ, Κουβέιτ, Γένοβα, Βρέμη, Νυρεμβέργη και Χάιφα.

Μία από τις σημαντικότερες συνεργασίες είναι και η έναρξη πτήσεων από τη θυγατρική της «Singapore», τη χαμηλού κόστους εταιρεία «Scoot» που συνδέει την Αθήνα με τη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία, αφού εξέτασε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, επέλεξε την Αθήνα ως κόμβο (hub) για τις πτήσεις της προς Ασία και Ειρηνικό.

Επίσης η Alitalia θα εκτελεί πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, προορισμός που υπάρχει μεν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά πλέον εντάσσεται και στο πτητικό πρόγραμμα της Alitalia. Από την πλευρά της η Aegean εντάσσει στα διεθνή δρομολόγιά της από Αθήνα συνδέσεις με το Κάσελ, το Κουβέιτ, το Εδιμβούργο, το Ανόβερο, το Στρασβούργο και τη Στουτγάρδη, ενώ στο δίκτυο εσωτερικού θα πετά προς την Καλαμάτα και τη Σητεία. Η Ryanair έχει ηδη ξεκινήσει πτήσεις προς Σόφια, η Volotea προς Γένοβα, η Germania προς Βρέμη και Νυρεμβέργη και η TUS Airways προς Χάιφα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90