17/03/2014
Mάχη Πειραιώς και Alpha για να περάσει σε ιδιώτες το 51% - Αγώνας δρόμου για τις αυξήσεις κεφαλαίου

 

Διάχυτη είναι πλέον η αισιοδοξία για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών που εκφράζεται στα roadshow της Πειραιώς και της Alpha. Οι ξένοι επενδυτές στέκονται σε δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο:

Το πρώτο αφορά τα «κόκκινα» δάνεια που αποτελούν και το μεγάλο πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώνονται να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εκφράζουν την πεποίθησή τους πως θα υπάρξει πλέον σταδιακή μείωση των «κόκκινων» δανείων από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, οπότε και η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα «κόκκινα» δάνεια, με βάση στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου ανέρχονται στο 31% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 στο 33%. Πρέπει να επισημανθεί ότι αν και ο ρυθμός αύξησης των συγκεκριμένων δανείων έχει μειωθεί, εξαιτίας της ύφεσης δεν μειώθηκαν σε απόλυτους αριθμούς.

Σε κάθε περίπτωση οι συστημικές τράπεζες έχουν οργανωθεί για την αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού προβλήματος, έχοντας δημιουργήσει ξεχωριστές διευθύνσεις με τεχνογνωσία και με ανάπτυξη μοντέλων που θα τους επιτρέψει τον γρήγορο περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μια θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε τα πρώτα αποτελέσματα είναι απτά. Για παράδειγμα, σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις με επιχειρήσεις πολλών κλάδων, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Το δεύτερο σημαντικό ερώτημα που θέτουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές σχετίζεται με τον πολιτικό κίνδυνο. Τα μεγάλα funds προσμετρούν πλέον με απολύτως σαφή τρόπο στους δείκτες τους τον κίνδυνο αυτόν. Πλην, όμως, βάζοντας κάτω τα μακροοικονομικά δεδομένα αλλά και τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, τα επιτελεία των τραπεζών δεν αρνούνται ασφαλώς τον πολιτικό κίνδυνο, αποδεικνύουν ωστόσο στους ξένους πως ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγάλος.

Οι δύο τράπεζες, Πειραιώς και Alpha Bank, θα είναι όχι απλώς ανακεφαλαιοποιημένες στο τέλος του πρώτου τετραμήνου, αλλά επιπλέον θα έχουν προχωρήσει και σε σημαντικό βαθμό την επανιδιωτικοποίησή τους, που αν και το θεσμικό πλαίσιο το επιτρέψει μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει το 51% κόβοντας τον ομφάλιο λώρο με το Δημόσιο. Εκτός από τα απαιτητά από τα stress tests κεφάλαια, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, προχωρούν στην επαναγορά των προνομιούχων μετοχών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να διανείμουν εκ νέου μέρισμα.

Οι ξένοι εκφράζουν την πεποίθηση πως η κερδοφορία των τραπεζών θα ενισχυθεί αισθητά, εφόσον η οικονομία της χώρας γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τους παρακάτω λόγους:

Θα υπάρξει άμεση μείωση των NPL's, αφού οι δανειζόμενοι θα ξαναβρούν πόρους και θα αρχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Έτσι οι επισφάλειες που έχουν ήδη προσμετρηθεί και έχουν αποτελέσει κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης θα μειωθούν και η μείωση θα οδηγηθεί κατευθείαν στην κερδοφορία των τραπεζών. Θα ξεκινήσει η χορήγηση δανείων, στοιχείο το οποίο θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων προς το σύνολο των δανείων. Οι τράπεζες θα έχουν εικόνα απόλυτης υγείας και θα προσελκύσουν εκ νέου καταθέσεις, ενώ θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις εργασίες τους από τις οποίες θα παραχθούν νέα κέρδη.Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα διακινδυνεύουν την πρόβλεψη πως αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας κινηθεί στη βάση των εκτιμήσεων, τότε οι δύο τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank είναι πιθανόν να φιγουράρουν μέσα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που μεγάλα ευρωπαϊκά τραπεζικά ονόματα θα έχουν σημαντική ανάγκη κεφαλαίων, στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει τις δύο αυτές τράπεζες στο επίκεντρο του υγιούς ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, αφού ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τα roadshows στο Λονδίνο (τόσο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου όσο και για το ομολογιακό της ύψους 500 εκατ. ευρώ με το οποίο ξεκινά την έξοδό της στις αγορές) από Δευτέρα ξεκινά παρουσιάσεις στη Νέα Υόρκη, όπου και θα υπάρξουν συναντήσεις με μεγάλα σπίτια που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Οι δύο τράπεζες έχουν προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις για τις 28 Μαρτίου και επειδή το ΤΧΣ κατέχει περίπου 80% του μετοχικού τους κεφαλαίου εκτιμάται πως δεν θα απαιτηθεί δεύτερη γενική συνέλευση. H Τράπεζα Πειραιώς θα πραγματοποιήσει αύξηση 1,75 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,2 δισ. ευρώ. Συγχρόνως εξετάζουν τη δυνατότητα προνομιακής συμμετοχής των κατόχων των warrants στις αυξήσεις μετοχικού τους κεφαλαίου.

H Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει απολύτως προσεκτικά τα επόμενα βήματά της. Δεν θα πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Θα καταθέσει όπως και όλες οι άλλες το capital plan της μέχρι τις 15 Απριλίου. Θα επιχειρήσει αξιοποίηση των μεγάλων περιουσιακών της στοιχείων, ενώ δεν αποκλείεται να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών της αναγκών με την έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές. Η διοίκηση της Εθνικής δεν επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες, οι οποίες θα γίνουν γνωστές μετά τις 15 Απριλίου.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΜΕΓΑΛΟΥ
Ενδιαφέρον ξένων funds για την Eurobank

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που στην παρούσα φάση αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Το νομοσχέδιο με βάση πληροφορίες θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα και θα περιλαμβάνει ένα άρθρο. Ωστόσο η πολιτική ζύμωση έχει προδιαγράψει δυσκολίες, καθώς η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank υπολείπεται κατά πολύ από εκείνη στην οποία είχε γίνει η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ. Ο ιδιωτικός τομέας εμφανίζεται πάντως να ενδιαφέρεται σημαντικά για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Κυρίως έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους Fairfax York Capital και κατά δεύτερο λόγο το Apollo.

To ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών του ιδιωτικού τομέα για τη Eurobank επιβεβαίωσε χθες ο κ. Μεγάλου με δηλώσεις του στο Bloomberg σημειώνοντας τη στενή συνεργασία του για τον σκοπό αυτό με το ΤΧΣ.

«Η Eurobank βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς επενδυτές συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην τράπεζα ως anchor investors», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της τράπεζας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Bloomberg. Ο κ. Μεγάλου είπε επίσης: «Αυτοί οι επενδυτές επιβεβαιώνουν το αμείωτο ενδιαφέρον τους σε αυτό το στάδιο για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Η Eurobank βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ, για την ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης και την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου».

Εφόσον το νομοσχέδιο περάσει, εκτιμάται πως η λύση που θα επιλεγεί είναι το ΤΧΣ να μην πέσει κάτω από το 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Προς το παρόν το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως δεν συναινεί σε αύξηση της Eurobank και στην έναρξη των διαδικασιών γι' αυτήν, εφόσον δεν ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα η Eurobank να μην έχει προγραμματίσει ημερομηνία γενικής συνέλευσης. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν ρυθμίσεις για τα warrants ώστε να είναι δυνατή η δημόσια πρόταση για τους συγκεκριμένους τίτλους από το ΤΧΣ ώστε να είναι δυνατή η απελευθέρωση μετοχών των τραπεζών και να επιταχυνθεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90