03/11/2016
Χρόνια-ρεκόρ το 2017 για τον όμιλο «Μυτιληναίος»

 

Στις εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις αλλά και στις διεθνείς τάσεις σε θέματα ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ομίλου «Μυτιληναίος», Ευάγγελος Μυτιληναίος σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Bloomberg TV. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία επανέλαβε ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξή της θα προέλθουν εάν επιτευχθεί αναδιάθρωση χρέους και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE). Καθοριστική θεωρεί την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει θέματα που άπτονται της εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης, την επίλυση του ζητήματος του χρέους, καθώς και την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως υπήρξε μεν χαλάρωση των capital controls, όμως η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη. Οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στις τράπεζες και η εξωτερική χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη. Η αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ρευστότητα και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ρευστότητας. «Για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, χρειαζόμαστε αναδόμηση του χρέους και ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Όταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, τότε το ΔΝΤ λέει πως θα φτάσουμε το επόμενο έτος στο 2,8%, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Σε σχετική ερώτηση για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξος. Υποστήριξε ότι η πιθανή συμφωνία του ΟΠΕΚ θα είναι σίγουρα κάτι θετικό για τις τιμές του πετρελαίου, «αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν ρυθμιστικό παράγοντα, το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Ήδη, οι πιο ανταγωνιστικοί Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να παράγουν στα επίπεδα της δεκαετίας του '50, που μαζί με το δικαίωμα μεταφοράς (contango) δίνει περιθώριο για 2-3 χρόνια.

Εξωστρέφεια

Για τις κινήσεις της Κίνας, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά φέτος έκανε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές κι άλλαξε το σκηνικό μειώνοντας την παραγωγή άνθρακα κατά ένα τρίτο και αυτό οδήγησε στην αύξηση των τιμών του άνθρακα διεθνώς αντίστοιχα κατά ένα τρίτο.

Για χρονιά-ρεκόρ το 2017 μίλησε ο κ. Μυτιληναίος για την πορεία του ομίλου επαναλαμβάνοντας και τις πρόσφατες εκτιμήσεις του. «Η χρονιά που διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017, δείχνει πως θα είναι μια χρονιά-ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό του Ομίλου, όπως ανακοινώσαμε πριν από δύο εβδομάδες και που είναι αυτή τη στιγμή έτοιμος να υλοποιηθεί».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90