04/10/2016
Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για τις τράπεζες - Τέλος Νοεμβρίου η αξιολόγηση των κόκκινων δανείων

 

Στην τελική ευθεία, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται η ρύθμιση της αγοράς των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση σύντομα θα καταθέσει το τελικό κείμενο για την εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι τράπεζες έχουν έτοιμα τα σχέδια με τους στόχους. Εκτιμάται ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα άμεσα.

Μέσα σε ένα περίπου δίμηνο δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο, αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, στοιχείο το οποίο ελέγχεται τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τον SSM. Aυτό θα αποτελέσει ένα σοβαρό πρώτο scanning που θα επιτρέψει τη διόρθωση των στοιχείων-σημείων τα οποία θα κριθούν ως δυσλειτουργικά σε μια ευρύτερη διαδικασία ελέγχου που εκτείνεται ως το 2019, με τη διετία 2018-2019 να αποτελεί το διάστημα στο οποίο θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος. Eν τω μεταξύ έληξε χθες η προθεσμία να παραδοθούν οι νέοι στόχοι, οι οποίοι αφορούν την περίοδο που θα ακολουθήσει μέχρι και το 2019 στο εποπτικό σύστημα.

Από τη 1η Ιανουαρίου του 2017 οι στόχοι σε ό,τι αφορούν τα κόκκινα δάνεια έχουν ήδη τεθεί και αναμένονται τα πρώτα σχόλια από τις εποπτικές αρχές και οι εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, όταν αυτά συσταθούν πλέον με την καινούργια τους σύνθεση.

Στρατηγική

Βέβαια, οι βασικές παραδοχές έχουν γίνει, πλην όμως κάθε τράπεζα θα χαράξει την πορεία και τη στρατηγική της, αν και είναι προφανές ότι θα γίνονται παρεμβάσεις σε συνεργασία με την ΤτΕ και το SSM.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αν και υπήρχε το όριο της 30ής Σεπτεμβρίου, ετοίμασαν προς το ΤΧΣ τους φακέλους με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεσμευόμενες έως το τέλος του 2019 να μειώσουν κατά περίπου 40% τα NPE's, δηλαδή κατά 45 δισ. ευρώ και κατά 40% τα NPL's δηλαδή κατά 32 δισ. ευρώ

Η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων προβλέπει ως στόχο τις αναδιαρθρώσεις.

Περίπου τα 28 δισ. από τα 40 των NPL’s εκτιμάται πως θα τύχουν αναδιάρθρωσης.

Οι στόχοι είναι ποσοτικοποιήμενοι ανά κατηγορία δανείων και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έγκρισή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η μείωση των επισφαλειών αποτελούν μία σαφέστατη πρόκληση για όλο το τραπεζικό σύστημα.

ΚΚR

Ας σημειωθεί πως στην αξιοποίηση πως έχει δυναμικά εισέλθει η KKR η οποία έχει ήδη κλείσει συμφωνία με την Alpha Banκ και τη Eurobank, ενώ συζήτηση αναπτύσσεται για την ένταξη στην πλατφόρμα με την Εθνική και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συζητήσεις διενεργούνται αντίστοιχες και με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ιδιαίτερα κρίσιμα για την επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος της μείωσης των κόκκινων δανείων εμφανίζονται τα επόμενα τα επόμενα 3-4 τρίμηνα, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και έως το καλοκαίρι του 2017.

Έμφαση θα δίνεται στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, σε αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων θα συνοδεύεται και από διαγραφές, ενώ το μενού θα περιλαμβάνει και πωλήσεις δανείων.

Μ. Σάλλας

Η πρόταση για τα μικρά δάνεια

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, ρηξικέλευθη ήταν η πρόταση του Μιχάλη Σάλλα που μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική λύση σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Oι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη, δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας ερωτώμενος από δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σάλλα μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων με παράλληλη προστασία της αξίας των ακινήτων και χωρίς να διαλυθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρώτη κατοικία.

Ο ίδιος, όπως δήλωσε, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική θα πει ο κ. Σάλλας. Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το εθνικό προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ. Απέδωσε ευθύνες σε όλους, στο πολιτικό σύστημα και το εσφαλμένο πρόγραμμα της τρόικας. Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου θα προτείνεται από την τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του.

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. πέντε ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη πενταετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου, εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί. Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90