19/09/2016
Attica Bank: Xωρίς διοίκηση και με αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της

 

Xωρίς διοίκηση, χωρίς να μπορεί να πραγματοποιήσει χορηγήσεις και με αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της βρίσκεται η Attica Bank. Το καλύτερο αλλά και ρεαλιστικότερο σενάριο για την τράπεζα είναι η περιπέτεια αυτή να λήξει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της τράπεζας και θα προταθούν νέα μέλη για το Δ.Σ.

Από χθες το βράδυ, επανήλθε στο προσκήνιο η επιλογή του διδύμου Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως προέδρου της τράπεζας και Θεόδωρου Πανταλάκη ως διευθύνοντος συμβούλου. Ο κ. Πανταλάκης θα είναι, εκτός σοβαρού απροόπτου, το νέο «αφεντικό» της τράπεζας, σε μια προσπάθεια, αφενός να κοπάσει η ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ΤτΕ και της κυβέρνησης και αφετέρου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευστάθεια της Attica Bank, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος είναι πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας και κορυφαίο στέλεχος άλλων τραπεζών, διαθέτει δηλαδή μεγάλη εμπειρία. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αναλάβει τις θέσεις του μετά τη γενική συνέλευση της Τρίτης.

Χθες τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της τράπεζας, για την προστασία του επενδυτικού κοινού, καθώς μετά τη προχθεσινή απόφαση της ΤτΕ να «παγώσουν» οι χορηγήσεις της Attica Bank, θεωρείτο δεδομένο ότι θα δεχτεί έντονες πιέσεις. Μόνον που και αυτό δεν έγινε εγκαίρως, αφού η αναστολή διαπραγμάτευσης ήρθε αφού πρώτα είχαν διακινηθεί 76.000 κομμάτια με πτώση 3,45% στο 0,056 ευρώ.

Η κατάπτωση τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων του προέδρου του αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, που πρότεινε το ΤΣΜΕΔΕ με συναίνεση της κυβέρνησης, ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίον η αρμόδια Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος διέκοψε μέχρι νεωτέρας το δικαίωμα στην Attica Bank να πραγματοποιεί χορηγήσεις. Ανθρωποι της αγοράς τονίζουν με νόημα ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με χορηγήσεις και εγγυητικές επιστολές που έδωσε η τράπεζα και για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για το κατά πόσο είναι νόμιμες.

Ας σημειωθεί επίσης ότι τα μέλη που αυτή τη στιγμή διαθέτει η Attica Bank στο Δ.Σ. είναι κάτω από τα μισά εκείνων που εξελέγησαν στη γενική συνέλευση του Ιουνίου, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργίες στην τράπεζα.

Τότε το συμβούλιο της Attica ήταν 15μελές. Αποχώρησαν - παραιτήθηκαν επτά μέλη και εξελέγησαν τρία νέα μέλη.

Εν συνεχεία η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε απόφαση για την κατάπτωση τεσσάρων μελών και αυτή τη στιγμή η Τράπεζα έχει 7μελές διοικητικό συμβούλιο.

Χορηγήσεις

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, για την τράπεζα αυτήν τη στιγμή είναι ότι αυτή τέθηκε σε καθεστώς μερικής επιτροπείας καθώς απαγορεύθηκε η χορήγηση νέων δανείων, γεγονός που δεν αποκλείεται αν συνεχιστεί επί μακρόν να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες. «Με την απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ η Τράπεζα Αττικής αντιμετώπισε ακόμη και το φάσμα της επιβολής Επιτρόπου», ανέφεραν κάποιες τραπεζικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές προχθές μιλούσαν για απόφαση που δεν θα ξεπεράσει το τριήμερο, έχοντας προφανώς υπόψη τους τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης στις 20 του μηνός, αρκεί βέβαια οι διάφορες πλευρές να έχουν συμφωνήσει στα πρόσωπα. Κάτι που τελικά φαίνεται να γίνεται με τους κ. Πανταλάκη και Ρουμελιώτη.

Η επόμενη ημέρα για την Attica Bank είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει η νέα διοίκηση να προχωρήσει σε σειρά κινήσεων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των πελατών στην τράπεζα. Δεν αποκλείεται, λένε τραπεζικές πηγές, να προχωρήσουν και διαδικασίες εντός της Attica για άρση των αδιαφανειών και κάποιων «περίεργων» προσλήψεων, χορηγήσεων ή συνεργασιών που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα.

Αλλωστε, η τράπεζα τελεί ουσιαστικά κι αυτή υπό τον έλεγχο του SSM, ο οποίος δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αφήσει την «πολιτικοποιήσή» της, από καμιά κυβέρνηση. «Η υπόθεση της Attica Bank και τα όσα έχουν γίνει εκεί έχουν σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.

Το πόρισμα για την τράπεζα ενδεχομένως κάνει ορισμένους να μην κοιμούνται ήσυχα», λένε τραπεζικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση, η ΤτΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε «κάθαρση» της Attica Bank ώστε να βγουν όλοι οι «σκελετοί από την ντουλάπα». Και σ' αυτό θα συμβάλει και η νέα διοίκηση, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενστάσεις ως προς τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν ως ισχυρό δίδυμο.

Τα πρόσωπα

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ ξεκαθάρισε προχθές ότι δεν θεωρεί «κατάλληλους» για την ανάληψη θέσεων στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, τους Γ. Σαπουντζόγλου, Π. Ρουμελιώτη, τη μεταβατική πρόεδρο Αν. Πουσκούρη, καθώς και τον Κ. Μακέδο αντιπρόεδρο της τράπεζας. Όπως ανέφεραν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η απόρριψη κατέφθασε καθώς η Επιτροπή εφάρμοσε κατά γράμμα τα αυστηρά κριτήρια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), αλλά και του νόμου 4346/2015 και ως εκ τούτου οι δύο βασικοί υποψήφιο -δηλαδή οι κ.κ. Σαπουντζόγλου και Ρουμελιώτης- δεν συγκέντρωναν τις απαιτήσεις του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η εμπειρία σε τραπεζική θέση τουλάχιστον 15 έτη, ενώ ο κ. Σαπουντζόγλου, ο οποίος προοριζόταν για τη θέση του προέδρου, αντιμετώπιζε, ήδη, κάποια προβλήματα καθώς συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Proton Bank (τράπεζα η οποία κατέρρευσε) και η τότε διοίκηση της ΤτΕ, είχε αποκλείσει τη νέα συμμετοχή του σε τραπεζικές θέσεις.

Αντίθετα ο κ. Ρουμελιώτης, μοιάζει να αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα, καθώς η Επιτροπή εκτιμά ότι μπορεί, μεν, να συμμετέχει στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, αλλά η «ανώτερη θέση» την οποία μπορεί να λάβει είναι αυτή του μη εκτελεστικού μέλους. Όμως για να λάβει ακόμη και αυτή τη θέση θα πρέπει να επαναπροταθεί από τον βασικό μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ. Κάτι που θα γίνει τα επόμενα 24ωρα. Αν και η Τράπεζα Αττικής δεν είναι στην άμεση εποπτεία του SSΜ -καθώς δεν έχει χαρακτηριστεί ως «συστημική» από την ΕΚΤ- δεν παύει να υπόκειται στους ίδιους κανόνες, καθώς η εποπτική αρχή της Ευρωτράπεζας επιθυμεί να κλείσει όλα τα «κενά» που μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ένα από τα πολλά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται με την απόρριψη της ΤτΕ είναι και αυτό που αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Αττικής, η οποία έχει ανακοινώσει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τα απαραίτητα κεφάλαια, σύμφωνα με το σχετικώς πρόσφατο stress test που πραγματοποίησε ο SSM.

Ο συμβιβασμός για τη διοίκηση της τράπεζας είναι επιβεβλημένος, λένε πηγές της αγοράς, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να δεχθεί άλλες παλινωδίες και να κινδυνεύσει ξανά.

Βεβαίως, στα... μαρμαρένια αλώνια της Attica Bank «σφάζονται» κυβέρνηση και Γ. Στουρνάρας και οι λόγοι δεν είναι μόνον η προσπάθεια κύκλων να ελέγξουν την τράπεζα, αλλά και ένα έντονο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολλούς μήνες και σχετίζεται με τις ενδεχόμενες πολιτικές βλέψεις του διοικητή της ΤτΕ, βλέψεις που δεν δέχεται η κυβερνητική πλευρά.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90