24/08/2016
Επετεύχθη ο στόχος της ΤτΕ για την International Life

 

To μεγαλύτερο και σίγουρα πιο επιτυχημένο εγχείρημα για τη Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η «ομαλή προσγείωση» της International Life, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα με μία διαδικασία μεταβιβάσεων των χαρτοφυλακίων (run off). Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2015 όταν τοποθετήθηκε ο Επίτροπος στον όμιλο εταιρειών International Life , ο στόχος ήταν σαφής από την Τράπεζα της Ελλάδας. Να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν με την Ασπίς Πρόνοια και στοίχησαν στους καταναλωτές και στο Δημόσιο. Ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς στο τέλος Αυγούστου όταν και η έλλειψη στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία θα οδηγήσει σε μία ομαλή «πτώχευση εν λειτουργία» των δύο εταιρειών του ομίλου. Θα διατηρηθεί μόνο η θυγατρική μεσιτική εταιρεία (Premium Brokers) συμφερόντων οικογένειας Μπράβου.

Σε ότι αφορά τα συμβόλαια των ασφαλισμένων υγείας και ζωής, αυτά περνούν σε ποσοστό 70-90% περίπου στην Εθνική Ασφαλιστική. Επρόκειτο για ένα μεγάλο στοίχημα καθώς θα έπρεπε να μην υπάρξουν ανάγκες περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Ασφαλιστικής και απ' ότι φαίνεται και η Eθνική Ασφαλιστική και οι ασφαλισμένοι της International Life βγαίνουν κερδισμένοι. Η δεύτερη κίνηση αφορούσε την μεταβίβαση σε μεγάλο βαθμό του χαρτοφυλακίου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου στην Interamerican μέσω της θυγατρικής μεσιτικής Premium Brokers. Ελεύθερο έμεινε ένα μικρό χαρτοφυλάκιο Γενικών Ασφαλίσεων το οποίο απ' ότι φαίνεται θα απορροφηθεί από την αγορά. Συνεπώς μέχρι το τέλος του μήνα , ο όμιλος θα έχει μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων της και ουσιαστικά θα είναι άδειος από εργασίες. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο να κλείσουν αφ' ενός όλες οι υποχρεώσεις των εταιρειών προς τους μεσίτες και τους πράκτορες με τους οποίους συνεργάζονταν οι εταιρείες του ομίλου και αφ' ετέρου να καλυφθούν πλήρως οι 200 περίπου εργαζόμενοι. Ο όμιλος ανακοίνωσε εθελουσία έξοδο την οποία ακολούθησαν αρκετοί εργαζόμενοι.

Tριμερής συνάντηση

Την Τρίτη 02/08/2016, μετά από αίτημα του Συλλόγου Yπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΥΑΕ) πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία του εκπροσώπου του Υπουργείου κ. Κων. Αγραπιδά, των εκπροσώπων του ΣΥΑΕ, της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) και των διοικήσεων των Ασφαλιστικών Εταιρειών International Life και Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΑΕ και της Ομοσπονδίας ζήτησαν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην International Life ΑΕΓΑ καθώς και να απορροφηθούν οι συνάδελφοι της International Life ΑΕΑΖ από την Εθνική Ασφαλιστική στην οποία θα μεταβιβαστεί το χαρτοφυλάκιο ζωής. Ο Εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφαλιστικής κράτησε ουδέτερη στάση χωρίς κάποια δέσμευση, αναφέροντας ότι η συμφωνία μεταξύ Εθνικής και International Life ΑΕΑΖ αφορά μόνο την μεταβίβαση χαρτοφυλακίου και τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Οι εκπρόσωποι της International Life ανέφεραν ότι προχώρησαν σε εθελούσιες αποχωρήσεις προσωπικού προκειμένου να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σε όσους το επιθυμούσαν καθώς και ότι βρίσκονται σε διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για την International Life ΑΕΓΑ όπου ανάλογα το αποτέλεσμα της θα καθοριστεί και το μέλλον των εργαζομένων.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90