25/07/2016
Πλήττει τον τουρισμό η υπερφορολόγηση

 

Σε «βαρίδι» για τον ελληνικό τουρισμό εξελίσσεται η υπερφορολόγηση, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν οι φορείς του κλάδου, οι οποίοι εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά μπορεί μεν να παρουσιάσει θετικό -έστω και χαμηλό μονοψήφιο- πρόσημο, αλλά αυτό πολύ δύσκολα θα συμβεί την επόμενη διετία, εφόσον δεν υπάρξει επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ σε διανυκτέρευση και εστίαση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρέαδης κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τους τουριστικούς συντάκτες, η υπερφορολόγηση έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό τουριστικό προϊόν να μην είναι πλέον αρκετά ανταγωνιστικό. «Θα έρθει η στιγμή του χρόνου που θα κλαίμε» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Ανδρέαδη, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του κλάδου ότι το 2017 και το 2018 είναι πολύ πιθανό να δούμε πτώση στις αφίξεις και στις εισπράξεις. Ιδίως αν έχουν «ανοίξει» και πάλι οι αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου που αποτελούν και εκ των βασικών ανταγωνιστών μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η φετινή σεζόν θα κλείσει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, θετικά, αλλά η αύξηση θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπάρχουσα συγκυρία όπου οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μάς ευνοούν. Όμως, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γ. Ρέτσος, το πρόβλημα είναι ότι αντί να προχωρήσουμε σε μία επιθετική εμπορική πολιτική, κρατάμε μία παθητική στάση. Ο λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης της φορολογίας βρίσκονται στα «κόκκινα» και δεν έχουν τα οικονομικά περιθώρια να προχωρήσουν σε προσφορές που θα οδηγούσαν σε αύξηση των κρατήσεων.

Πεντάμηνο

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας για την πορεία αφίξεων και εισπράξεων για το πρώτο πεντάμηνο και τον Ιούνιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Μάιο παρά την αύξηση κατά 4,4% των αφίξεων στα 1,952 εκατομμύρια, τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 10,4% στα 1,1 δισ. ευρώ, μία ένδειξη ότι οι τουρίστες δαπανούν λιγότερα. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στο πεντάμηνο όπου παρατηρείται μείωση της κίνησης κατά 1,3% στα 4,475 εκατομμύρια αφίξεις με τα έσοδα να παρουσιάζουν πτώση 6,2% στα 2,077 δισ. ευρώ.

Τουρκία

Η εικόνα είναι πολύ πιθανό να αλλάξει το καλοκαίρι. Όμως, η εκτίμηση αρκετών ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία θα έχουν θετικό αντίκτυπο δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιβεβαιωθεί. Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο «ρεύμα» των αλλαγών όσων τουριστών είχαν επιλέξει Τουρκία οδεύει προς την Ισπανία με την Ελλάδα να παίρνει σχετικά μικρό μερίδιο, ενώ επιπλέον η χώρα μας αναμένεται να έχει απώλειες και όσον αφορά στους Τούρκους τουρίστες που την επισκέπτονταν. Σημειωτέον πως το 2015 οι αφίξεις από την Τουρκία ήταν στο 1,1 εκατ. και η εκτίμηση για φέτος ήταν πως θα αυξηθούν στο 1,3 εκατ. Αφίξεις που αφορούσαν νησιά που έχουν πληγεί από το θέμα του προσφυγικού. Γι' αυτό και η εκτίμηση είναι πως θα διευρυνθεί η ανισοκατανομή μεταξύ των «κερδισμένων» και των «χαμένων» περιοχών της φετινής σεζόν.

Brexit

Όσον αφορά στις επιπτώσεις του Βrexit, προς το παρόν οι επιπτώσεις είναι μικρές, ενώ για το 2017 υπάρχει μία «ιδιόμορφη» εικόνα. Επειδή η Ελλάδα εκπέμπει σταθερότητα και οι τιμές για τα πακέτα των πρόωρων κρατήσεων υπολογίζονται με καλή ισοτιμία στερλίνας - ευρώ, παρατηρείται αύξηση. Και, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ, είναι μία ευκαιρία, με δεδομένη και την κατάσταση στην Τουρκία, που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε, ασκώντας μία πιο «επιθετική» πολιτική.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90