17/06/2016
Εurobank: Προετοιμασμένες οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση

 

Προετοιμασμένες χαρακτήρισε τις τράπεζες προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

«Ανάπτυξη, με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών χωρίς επενδύσεις, εισροές ξένων κεφαλαίων και ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν πρόκειται να έρθει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μίλησε για τις τεράστιες προκλήσεις που θέτουν παράγοντες, όπως το χάσμα ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ δανείων και καταθέσεων και η εξάρτηση ύψους 100 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) ύψους 85 δισ. ευρώ και τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) ύψους 116 δισ. ευρώ, τις προβλέψεις ύψους 58 δισ. ευρώ έναντι επισφαλών δανείων που απορροφούν πολύτιμους φόρους από τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την αποπληρωμή υποχρεώσεων των τραπεζών προς το κράτος και το ΤΧΣ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία stress tests και τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν, σήμερα, βασικά κεφάλαια 33 δισ. ευρώ, δείκτη Core T1 περίπου 18%, έναντι μέσου όρου 12,5% για την Ευρώπη των «28», προβλέψεις 58 δισ. ευρώ, δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις στο 68,4%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει μια σοβαρή αβεβαιότητα και δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τις προοπτικές της χώρας.

Αναφέρθηκε στην αναμενόμενη επαναφορά του waiver, στην αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, στην προσδοκώμενη αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους και στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ως παράγοντες που αθροιστικά, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα.

Aναρόμενος στην Eurobank, τόνισε ότι ο στόχος για επιστροφή στην κερδοφορία καθίσταται εφικτός για την τρέχουσα χρήση. Όπως είπε, το 2016, η Eurobank περιμένει αύξηση των εσόδων προ προβλέψεων άνω του 15%, οι προβλέψεις θα μειωθούν σε λιγότερο από 2% ως ποσοστό των δανείων, ενώ ο ρυθμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι κοντά στο 0.

Προτεραιότητες της τράπεζας, είπε ότι είναι:

• η διαχείριση των NPLs (οι πωλήσεις δανείων θα είναι επιλεκτική επιλογή, η οποία έχει συμφωνηθεί ήδη για δάνεια στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία),

• η επιστροφή καταθέσεων που θα επιτρέψει την αποπληρωμή εγγυήσεων του Δημοσίου και τη μείωση του ELA (μειώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ το τελευταίο 11μηνο),

• η ανάπτυξη εργασιών με χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων στον χώρο του τουρισμού, των εξαγωγών και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Η συνέλευση εξέλεξε ως νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την κ. Lucrezia Reichlin και τον κ. Jawaid A. Mirza, η θητεία των οποίων λήγει με τη θητεία των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 27.6.2018.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90