13/06/2016
Στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τα εταιρικά ομόλογα

 

H αποκλιμάκωση των επιτοκιών των εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη έχει επηρεάσει και τις ελληνικές εισηγμένες. Η χθεσινή εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση του «Τιτάν» (υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές) με την οποία αντλήθηκαν 300 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 3,5%, δείχνει ότι οι εταιρείες στρέφονται προς τον φθηνό εξωτραπεζικό δανεισμό.

Στροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος με εκδόσεις εταιρικών ομολόγων πραγματοποιούν πλέον οι μεγάλες και δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις. Βασική αιτία της στροφής αυτής είναι το γεγονός ότι πλέον τα επιτόκια (yields) των εκδόσεων των ελληνικών εταιρειών έχουν υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όπως φάνηκε και με την εξαιρετικά επιτυχημένη χθεσινή έκδοση εταιρικού ομολόγου του «Τιτάν» που διαμορφώθηκε στο 3,5%, παρασυρμένα από τη μείωση του country risk της χώρας, αλλά και από τις θετικές επιπτώσεις που έχει το waiver των εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ.

Η πολιτική αγοράς υψηλής αξίας εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ (waiver) οδηγεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια και σε συνδυασμό με σφιχτές γραμμές χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και τη μεγάλη ρευστότητα που έχουν οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες οδηγούν τις εταιρείες να προτιμούν τα εταιρικά ομόλογα από την απευθείας τραπεζική χρηματοδότηση. Ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά, εταιρείες με υγιή μεγέθη και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη δυσκολία δανεισμού που έχουν οι ελληνικές τράπεζες έχουν ωθήσει στη σειρά για έκδοση εταιρικών ομολόγων τουλάχιστον 10 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες και αρκετές μη εισηγμένες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από την εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο που εξασφάλισε ο Τιτάν (βοηθούμενος και από την κίνηση των επιτοκίων σε Ευρώπη και Αμερική), υπάρχουν και καλές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες κινούνται προς έκδοση εταιρικών ομολόγων με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από τον τραπεζικό δανεισμό. Ενδεικτικά, επίκειται μέσα στις επόμενες ημέρες η έκδοση εταιρικού ομολόγου της MLS με επιτόκιο πέριξ του 5,5%. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για έκδοση εταιρικών ομολόγων παραμένει ο όμιλος «Μυτιληναίος», ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί προς την έκδοση εταιρικού ομολόγου στις αρχές β' εξαμήνου με στόχο να επιτευχθεί επιτόκιο στα επίπεδα 3%-4%.

Μεγάλη αποκλιμάκωση επιτοκίων

Τα μεσοσταθμικά επιτόκια των ελληνικών εκδόσεων εταιρικών ομολόγων σύμφωνα με τον Δείκτη της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκαν στα υψηλά έτους (πάνω από 8%) κατά τον Φεβρουάριο όταν υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και την ελληνική πολιτική σκηνή. Σταδιακά από τις αρχές Μαρτίου άρχισαν να αποκλιμακώνονται προς τα επίπεδα του 6,8% και από τα μέσα Μαΐου (12/5) υποχώρησαν κάτω από το 5,8% μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που έφτασαν στα επίπεδα του 4,5%. Οι τελευταίες εξελίξεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τα μεσοσταθμικά επιτόκια των εταιρικών ομολόγων προς το 4,2% ή ακόμη χαμηλότερα.

Senior bond ο «Τιτάν» με 3,5% επιτόκιο

Με μεγάλη ζήτηση από πλευράς ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων (υπερκαλύφθηκε 4 φορές) έκλεισε χθες το εταιρικό ομόλογο (senior) του «Τιτάν» με το οποίο άντλησε 250 εκατ. ευρώ με το ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο του 3,5%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη απόδοση (yield) σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα και δείχνει ότι οι ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις με εξωστρέφεια μπορούν να χρηματοδοτηθούν πολύ φθηνότερα απ' ό,τι το ελληνικό κράτος.

Η χθεσινή εξέλιξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στο ράλι που πραγματοποιούν οι τιμές των εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ (waiver). Tα αρχικά 250 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσε η εταιρεία αυξήθηκαν κατά 20% και διαμορφώθηκαν στα 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγηθούν στην αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και προηγούμενων εταιρικών δανείων (2012) με υψηλά επιτόκια. Με την κίνηση αυτή, ο «Τιτάν» εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τόκους που πληρώνει σήμερα, τα οποία εκτιμώνται στα 8-10 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειωτέον πως ο όμιλος διαθέτει ανοικτές τραπεζικές γραμμές και θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου, όμως προτιμήθηκε να το πράξει βλέποντας τη μείωση των επιτοκίων.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90