06/06/2016
Πρόταση τραπεζών για μερική χαλάρωση των capital controls

 

Εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ετοιμάζει πρόταση προς την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χαλάρωση των capital controls.

H πρόταση αυτή στόχο έχει η ΤτΕ να λάβει σχετικές αποφάσεις -με το καλώς έχειν του SSM- ώστε επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να «κυνηγήσουν» τις καταθέσεις που έφυγαν από τα γκισέ και βρίσκονται κυρίως στα στρώματα. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία, αφού θα πρέπει να σημειωθεί πως συμπίπτει με την επικείμενη επαναφορά του waiver που θα ρίξει το κόστος χρήματος των τραπεζών. Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση των Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Στουρνάρα.

Οι δύο παραπάνω ενέργειες -επαναφορά του waiver και χαλάρωση των capital controls- είναι εξαιρετικά πιθανό να βοηθήσουν τη ρευστότητα των τραπεζών κατά τρόπο τέτοιο που να διευκολύνει τη διοχέτευση χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Η πρόταση της Ενωσης μολονότι δεν έχει συμφωνηθεί αναμένεται να περιλαμβάνει και το τι θεωρείται νέο χρήμα και το οποίο δεν θα εμπίπτει ως τέτοιο στους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Η πρόταση εκτιμάται πως θα προβλέπει ελαφρύνσεις των περιορισμών τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για ιδιώτες. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις λένε πως μέσα στο κείμενο θα προτείνεται η αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Εμβάσματα

Θα προτείνεται επίσης μεγαλύτερη απελευθέρωση των εμβασμάτων προς το εξωτερικό, τα οποία σήμερα σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες ανέρχεται σε 1.000 κατά μήνα, αλλά και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από τα υπόλοιπα των εμβασμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σχεδιάζεται να προταθεί αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 πιθανόν και ακόμη υψηλότερα 550 ευρώ, αλλά και σωρευτικές μηνιαίες αναλήψεις εναλλακτικά του εβδομαδιαίου ποσού.

Σε ό,τι αφορά το νέο χρήμα αναμένεται άρση των περιορισμών, δηλαδή δυνατότητα πλήρους ανάληψης των μετρητών που κατατίθενται στις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν πλήρως διαμορφωθεί. Αλλά και από τη διαμόρφωσή τους δεν είναι βέβαιο πως θα εγκριθούν στο σύνολό τους από τον SSM. Επίσης ερώτημα αποτελεί ο χρονικός ορίζοντας της έγκρισης μερικής ή ολικής, καθώς δεν αποκλείεται ένα πακέτο προτάσεων απελευθέρωσης να εγκριθεί τώρα και ένα αργότερα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90