06/03/2014
Ξεκινά άμεσα η πώληση για το 67% του ΟΛΠ

 

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ύστερα από την έγκριση που έδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ στους όρους της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, αφού έλαβε υπόψη και τα σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, τα ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα πρέπει να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος το αργότερο έως την 28 Απριλίου 2014 έως τις 5:00 μ.μ. τοπική ώρα Αθήνας, ενώ όλα τα έγγραφα θα πρέπει να υποβληθούν στη Morgan Stanley. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Με την πώληση του 67% του ΟΛΠ, η κυβέρνηση παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του λιμανιού του Πειραιά, και όχι τις υποδομές του, κάτι που κατέστη σαφές και κατά τη συζήτηση του σχεδίου προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Να σημειωθεί ότι ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένα μέχρι το 2052 με σύμβαση παραχώρησης μεταξύ εταιρείας και ελληνικού δημοσίου. Ανάμεσα στους επενδυτές που ενδιαφέρονται φέρεται να είναι η κινέζικη COSCO, με την οποία ο ΟΛΠ έχει συνάψει ήδη συμφωνία παραχώρησης στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Επενδύσεις
Η πώληση αποσκοπεί αφενός στην απομείωση του χρέους -η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει τον στόχο της συγκέντρωσης 2,3 δισ. ευρώ από την αποκρατικοποίηση- και αφετέρου στην πραγματοποίηση σειράς επενδύσεων εκ μέρους του αγοραστή που θα αναβαθμίσουν και τη γεωστρατηγική θέση του λιμανιού του Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ανήκει σήμερα σε ποσοστό 74% στο Δημόσιο, ενώ επιλογή της κυβέρνησης είναι να πουλήσει το 67%, κρατώντας για λογαριασμό του Δημοσίου το 7%. Η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ ανέρχεται σε 455,2 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή του Οργανισμού έκλεισε στα 18,21 ευρώ αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90